Kategorie
Ptaki

Cyranka

Cyranka

Kaczki dzielimy według ich charakterystycznego zachowania się na nurkujące i powierzchniowe. Kaczki powierzchniowe są reprezentowane szczególnie przez rodzaj Anas. Wydają się one z lekkością balansować na powierzchni wody z kuprem wystającym nad wodę. Pokarm zbierają na powierzchni lub nurkują utrzymując tylną część ciała prostopadle nad wodą. Całkowicie nurkują tylko dla zabawy lub gdy czują się zagrożone. Wzlatują błyskawicznie, bez rozbiegu. Lustra na skrzydłach odznaczają się żywymi barwami: zieloną, niebieską lub brązową. Cyrankę można także poznać po pozbawionej twardych brzegów ostrodze.

Cyranka gniazduje w całej Europie (z wyjątkiem rejonów północnych i południowych) i w większej części Azji. Jest to jedna z najmniejszych kaczek powierzchniowych. Jej masa ciała waha się od 300 do 500 g i odpowiada w przybliżeniu masie kuropatwy lub grzywacza. Po powrocie z zimowisk na południu Europy i na północy Afryki zatrzymuje się w pobliżu małych stawów pod warunkiem znalezienia tam chociażby minimalnej ilości zieleni. Gniazda zakłada w takich samych miejscach jak krzyżówka. W maju i w czerwcu, niekiedy w kwietniu, samica znosi 8 do 10 żółtozielonkawych jaj, które wysiaduje przez około 28 dni. Jak inne kaczki, wysiadywanie zaczyna po zniesieniu ostatniego jaja, w związku z czym pisklęta wykluwają się prawie jednocześnie. Kiedy wyschną, kaczka prowadzi je do wody.

Samiec cyranki w szacie godowej wyróżnia się wielkimi, zachodzącymi aż na kark, białymi brwiami bardzo dobrze widocznymi na brązowokasztanowatej głowie. Cała szata jest szaroniebieska, a białawe boki kontrastują z ciemnobrązową piersią. Żywo zielone lustro na skrzydłach obrzeżone jest od góry białym paskiem (1). W locie bardzo widoczny jest przedni szaroniebieski brzeg skrzydeł (2). Samica jest brązowa, cętkowana, wyróżniająca się delikatnymi białymi i brązowymi brwiami (3). W locie wydaje się ciemniejsza niż samiec, jej zielone lustro jest mniejsze i bardziej matowe (4). Cyranki są doskonałymi lotnikami mogącymi łatwo osiągnąć prędkość 120 km/h. Samiec wydaje krzyk przypominający nakręcanie starego zegara. Głos samicy jest słaby i jakby nieśmiały. Ptak łowny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *