Kategorie
Ptaki

Czernica

Czernica

Może wydawać się dziwne, że upierzenie kaczek jest zawsze suche, mimo że pozostają one w wodzie. Przyczyna tego jest prosta: kaczki troszczą się bardzo o swoje upierzenie stanowiące warstwę ochronną. Codziennie się kąpią, co może wydawać się absurdalne u gatunków wodnych. Kąpiąc się i bawiąc moczą dokładnie swoje upierzenie. Potem wychodzą z wody i dziobem wyciskają wodę z piór. Kiedy pióra są już zupełnie suche, pokrywają je tłuszczem wyciskanym dziobem z gruczołu kuprowego. Natłuszczone pióra stają się nieprzemakalne, a zawarte między nimi powietrze zapewnia izolację cieplną. Oprócz tego kaczki nurkujące chronią swoje skrzydła za pomocą swego rodzaju torebki puchowej utrzymującej lotki w stanie suchym, w związku z czym mogą w każdej chwili poderwać się do lotu. Mając tak chronione ciało kaczki mogą długo przebywać pod wodą. Jedynie ich łapy nie są zabezpieczone warstwą ochronną. Przed oziębieniem chroni je gęsta sieć naczyń włosowatych umożliwiająca przepływ dużej ilości krwi.

Czernica pochodzi z północy i północnego wschodu Europy i Azji. Około sto lat temu jej populacje osiedliły się w zachodnich rejonach Europy Północnej. Na początku naszego stulecia czernica przeniknęła do Europy Środkowej, a obecnie obserwuje się jej przemieszczanie się na południe. W niektórych krajach liczba czernic dorównuje krzyżówkom. Często widuje się je gniazdujące w dużych miastach, jak Londyn i Hamburg. Ich zimowiska znajdują się na południe od terenów gniazdowania i na brzegach Morza Śródziemnego.

Czernica jest kaczką nurkującą, o czarnobiałym upierzeniu i krótkim ogonie, który podczas pływania wydaje się kłaść na wodzie. Upierzenie godowe jest czarne z oślepiająco białymi brzegami. Głowę samca zdobi mały czubek stanowiący przedłużenie piór potylicznych (1). W locie czernicę można rozpoznać po wyraźnie białym pasie na tylnej krawędzi skrzydeł (2). Samica jest ciemnobrązowa, o brunatnych bokach i z białym brzuchem (3). Czernice gnieżdżą się w maju i w czerwcu. 70% gniazd znajduje się bezpośrednio na roślinach wodnych (trzcinach, sitowie), 20% na wysepkach, reszta na brzegach. Gniazda wyścielają suchą trawą i warstwą brunatnego puchu. Po 25 dniach wysiadywania wykluwają się 8 do 12 kacząt pokrytych ciemnobrązowym lub czarnym puchem (4). Ptak łowny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *