Kategorie
Psy

CZESKI FOUSEK

CZESKI FOUSEK

Wzorzec wpisany do rejestru FCI pod liczbą 245 (21. V. 1963 r.)

Czeski fousek był przed pierwszą wojną światową najpopularniejszym szorstkowłosym wyżłem na terenie obecnej Czechosłowacji. Wojna i jej następstwa spowodowały duże straty w jego pogłowiu, tak że w połowie lat dwudziestych był prawie na wymarciu. Przystąpiono więc do odrestaurowania tej rasy. Posłużyło do tego kilka typowych okazów, z których wyhodowano dzisiejszego czeskiego fouska. Obecnie pod względem liczebności pogłowia wśród ras myśliwskich w Czechosłowacji rasa ta jest na drugim miejscu.

Wrażenie ogólne. Czeski fousek jest średnim szorstkowłosym wyżłem z wrodzonymi talentami do pracy w polu, na wodzie i w lesie, a więc wszechstronnie użytkowym. Mimo wrodzonej ciętości na drapieżniki jest łatwy w prowadzeniu i bardzo przywiązuje się do człowieka. Sprawia wrażenie wytrwałego i silnego psa.

Głowa. Sucha, nieco wąska i długa, wysoko osadzona. Kufa trochę dłuższa od mózgowiowej części głowy, a grzbiet nosa nieco wysklepiony (garbonos). Nos szeroki z rozwartymi i bardzo wrażliwymi nozdrzami. Barwa nosa zawsze ciemnobrązowa. Kufa miernie zwężająca się od oczu ku końcowi, Fafle średnio rozwinięte, ściśle przylegające, górne nieznacznie obwisłe. Policzki wyraźnie zaznaczone i dobrze umięśnione. Uzębienie mocne, kompletne. Zgryz nożycowy. Krawędź czołowa umiarkowana, ale wyraźnie zaznaczona. Czoło w górnej partii i ciemię miernie wysklepione i nieznacznie zaokrąglone, u psów nieco szersze niż u suk. Łuki nadoczne dobrze rozwinięte, dają wrażenie kanciastości głowy i tworzą głębokie oczodoły. Guz potyliczny nieznacznie wyczuwalny. Oczy kształtu migdałów, o łagodnym, ale bystrym spojrzeniu,, głęboko osadzone, ciemnobursztynowe do ciemnokasztanowych Powieki ściśle przylegające, dobrze rozwinięte, ciemnoszare. Uszy wysoko osadzone, z szeroką nasadą, ku końcowi wyraźnie zwężające się, na końcach miernie zaokrąglone, ściśle przylegające do głowy i zakrywające 2/3 policzka.

Szyja. Średniej długości, dobrze umięśniona, lecz sucha i wysoko osadzona. Kark miernie wygięty.

Tułów. Klatka piersiowa z łopatką oglądane z przodu — kształtu liry. Klatka piersiowa owalna, szerokości proporcjonalnej do całego tułowia; dolna jej część (przedpiersie) sięga co najmniej do stawu łokciowego, dobrze rozwinięta. Mostek oglądany z boku wystaje wyraźnie ku przodowi. Żebra wysklepione i proporcjonalnie uszeregowane. Kłąb wyraźnie zaznaczony, Grzbiet krótki. Lędźwie krótkie, stosunkowo szerokie i miernie wysklepione. Brzuch nieco podciągnięty, ale nie sprawiający wrażenia chudości. Zad miernie spadzisty, dość szeroki i odpowiednio długi.

Kończyny przednie. Łopatki dobrze umięśnione i ukośne osadzone; z ramionami tworzą kąty rozwarte. Łokieć mocny, dobrze uścięgniony. Podramię pionowe, proste, o wyrazistym suchym umięśnieniu. Śródręcze stosunkowo krótkie, prawie pionowo ustawione i tylko nieznacznie skierowane ku przodowi Łapy kształtu tępej łyżki, z dobrze wysklepionymi i całkowicie zwartymi palcami, zaopatrzonymi w mocne pazury koloru ciemniejszego lub czarnego. Opuszki (piętki) wysokie i sprężyste (jędrne), całkowicie pigmentowane. Między palcami widoczna szczątkowa pozostałość błony pływnej.

Kończyny tylne. Miednica odpowiedniej długości. Uda szerokie z dobrze rozwiniętymi mięśniami. Podudzie skierowane skośnie ku tyłowi i tak ukątowane, aby umożliwiało płynne chody. Staw skokowy nie za wysoki, suchy, z długą, zaledwie miernie odstającą piętą. Śródstopie prawie pionowo ustawione, krótkie i odpowiednio mocne. Łapy takie same jak przednie. Wilcze pazury, jeśli występują, muszą być usunięte.

Ogon. Tak osadzony, by tworzył przedłużenie linii grzbietu. Średnio gruby. Przycięty na 2/3 długości. Noszony w poziomie lub tylko nieznacznie wzniesiony.

Szata. Na szatę składają się trzy rodzaje włosów. Miękkie i gęste włosy puchowe (podszycie) długości 1,5 cm, zapobiegające przenikaniu wody do skóry (latem prawie całkowicie linieją). Twarde i elastyczne włosy pokrywowe długości 3—4 cm, ściśle przylegające do podszycia. Twarde i proste włosy szczeciniaste długości 5—7 cm. Taką sierścią pokryty jest cały tułów, co szczególnie wyraźnie widać na przedpiersiu, na grzbiecie, na słabiznach i łopatkach. Na przedniej stronie nóg włos jest krótszy i elastyczny, a na tylnej stronie dłuższy, układający się w tzw. pióro. Niepożądana jest tzw. szczotka na dolnej stronie ogona. U dołu policzków i na faflach znajdują się włosy dłuższe i bardziej miękkie, tworzące typową dla tej rasy brodę. Brwi wyraziste, z włosem skierowanym skośnie ku górze. Czoło, ciemię, potylica i policzki pokryte włosem krótkim, elastycznym, uszy — krótkim, lecz miękkim i przylegającym.

Maść. Ciemnodropiata z brązowymi łatami lub bez łat; brązowa z oszronieniem przedpiersia i dolnych partii przednich nóg albo jednolicie brązowa, bez jakichkolwiek znaczeń.

Wymiary ciała. Masa1 psa 34 kg, suki 25.
Wymiary (cm) pies suka
wysokość w kłębie2 63 60
długość głowy 28 23
w tym części mózgowiowej 14 11
szerokość głowy w części mózgowiowej 12 10
długość grzbietu nosa 13 11
szerokość klatki piersiowej 20 18
wysokość piersi 25 23
długość tułowia 56 53
obwód klatki piersiowej za łokciem 80 72
obwód klatki piersiowej za ostatnimi żebrami 72 64
Ukątowanie członów kończyn:
między łopatką a ramieniem 110°
między ramieniem a podramieniem 135°
między miednicą a udem 110°
między udem a podudziem 125°
między podudziem a śródstopiem 135°
1    Masa psa od 28 do 34 kg, suki od 22 do 28 kg.

2    Wysokość w kłebie: pies od 60 do 66 cm, suka od 58 do 62 cm.

Chody. Mechanika ruchu zupełnie regularna w kroku i kłusie, przy czym linia grzbietu pozostaje niezmieniona, a ślady łap w kłusie pokrywają się.

Wady. Głowa krótka, klinowata lub okrągła. Oczy wyłupiaste. Uszy za nisko osadzone lub za długie. Szyja za gruba, krótka, z luźną skórą. Przedpiersie i mostek słabo rozwinięte. Zad słabo umięśniony. Łapy luźne lub zajęcze. Sierść delikatna, za krótka lub za długa. Brak brody lub brwi, brak pigmentu. Przewaga białej maści (łaciate umaszczenie niedopuszczalne). Kolor oczu inny niż we wzorcu. Łapy zbyt silnie owłosione.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *