Kategorier
Dyr

Stenbukken – Capra ibex

Stenbukken – Capra ibex

Stenbuk tilhører det tykke bjergspil. De springer over stenrige toppe og vægge endnu mere behændigt end sindskind. De er tætte, godt muskuløs, sæt lavt på benene. Deres gaffelhove er brede, med skarpe kanter. Stenbukker lever i større højder end vaskeskind. De findes på bjergtoppe, blottet for vegetation, over skovzonen. De lever i europæiske massiver, Asiatiske og afrikanske, hvor syv geografiske løb tælles. En voksen mand er 130-160 cm lang og 100 cm høj ved manken, og hans kropsvægt overstiger 100 kg. Kvinder vejer fra 50 gør 60 kg. Denne størrelse og vægt af kroppen påvirker størrelsen af ​​fodaftryk, hvis længde er 7-10 cm. Stenbukken tager skridt fra 60 gør 120 cm (2). Det er ikke meget tæt, den brune sommerkjole bliver til en tyk og lang kjole til vinteren, med lys hår. Hanens ret korte hoved er dekoreret med et par storslåede, stærke horn vokser tæt sammen og divergerer i en V-form, foldet tilbage (1), regelmæssige hak foran. Gamle hanners horn er op til 1 m og vejer 10-15 kg. Kun hunhorn er blødere 30 cm i længden, og hakene på dem er længere fra hinanden.

Stenbukker de fodrer på samme måde som vaskeskind, om sommeren gnaver de aromatiske bjergplanter, om vinteren går de ned til kanten af ​​skoven. Som flokdyr, geder, unge geder og børn lever i grupper adskilt fra mænds grupper. Gamle geder er for det meste enlige. Under østrus, som finder sted i december og januar, besætningerne blander sig, mændene kæmper, ofte meget stædig (3), men følger visse regler. Drægtighed varer 21-23 uger, gede føder et barn i juni. De små løber lige efter fødslen og klatrer op ad klipperne lige så behændigt som de voksne.

Det forekommer ikke i Polen.