Kategorier
Fuglene

Krikand

Krikand

Krikanden reder på et bredt område, der dækker hele Europa (undtagen middag), midt og nord for Asien og næsten hele Nordamerika. Det er ikke særlig kræsen og har mindre krav til sit økosystem end gråand. Efter hjemkomst fra overvintringsområdet i Sydeuropa og Afrika stopper han nær damme og damme, det er også tilfreds med vådområder. Nogle gange findes dens reder i græsset eller i hede på skovslik, ikke for langt fra vandet. I modsætning til et krydsord, Krikand reder altid på jorden. I april eller maj lægger kvinden 10 jaj, der rammer forbi 23 dage. Efter klækning forbliver kyllingerne i reden til 24 h, så fører moderen dem til vandet. Når der er fare, de små reagerer straks på morens alarmerende stemme og spredes i området. Når moderen ikke er helt rolig, advarer hun sine små med gentagne hoved- og rygbevægelser. Kyllingerne omgiver hende straks og bliver hos hende. Fra dag ét fodrer de sig ved at samle insekter på vandet.

Det er sikkert nu, at nedgangen i populationen af ​​alle ænder i industrilande hovedsageligt skyldes systematisk fjernelse af kystvegetation og forurening af vandet med industriaffald. Beskyttelsen af ​​den eksisterende vegetation og træerne ved bredden er et middel til at bekæmpe regression af ænder og andre vandfugle.

Cyranka og krikand de har praktisk talt samme størrelse og vægt. Den største forskel er i parring af fjerdragt hos mænd: krikand (1) har et brunt hoved med to laterale brune striber kantet øverst og nederst med tynde gullige linjer. Hans torso er grålig, en del af spejlet er grønt med en metallisk glans, resten er sort. På spejlets kanter, for og bag, der er tynde brunhvide striber (3). Hunnen er brun (2), let plettet, en tredjedel af hendes spejl er metallisk grøn, to tredjedele sort, kantet med hvidlige striber (4). I modsætning til andre ænder flyver krik-zigzags. Efter klækning er kyllingerne dækket af en brun-gul dun (5). Spil fugl.