Kategorier
Dyr

Rensdyr (ren) – Rangifer tarandus

Rensdyr (ren) – Rangifer tarandus

Rensdyrene lever i det barske klima i Nordeuropa, Amerika og Asien. Om sommeren gnaver den på græsset og skrøbelige buske i de palearktiske regioner. Om vinteren graver den lav op under sneen, som er 50% hans mad. Han er en drøvtygger, har en 4-kammer mave, hvilket letter fordøjelsen. De groft tyggede planter rejser først til vommen, derefter til coif. Næste, mens du hviler, ren begynder at tygge langsomt op: delvist fordøjet mad vender tilbage til munden i portioner og pulveriseres af store arealer. Derefter passerer maden gennem spiserøret til det tredje mavekammer - bøgerne, hvor det blandes med fordøjelsessaft. Langt om længe, i abomasum, fuld fordøjelse finder sted. Gastrisk mikroflora består af et stort antal protozoer og bakterier, som er involveret i nedbrydningen af ​​fiber. Et gram maveindhold indeholder 1 million protozoer i 35 milliarder bakterier. Denne mikroflora blandet med mad kommer ind i tarmene og tegner sig for en tredjedel af det protein, der absorberes af kroppen. Ud over plantemad spiser Reny en lille mængde kødfoder (lemminger, ryper).

Højde ved den voksnes manke rensdyr er 110 cm, og kropsvægt ca. 100 kg. De halvcirkelformede gevir vejer fra 3 gør 11 kg (1). Løs rena, i modsætning til andre hjorte, har også gevirer (2). Tyrer kastede gevirer fra oktober til januar, kvinder - fra februar til april. Renens gaffelhove, lang, bred og meget fleksibel, gør det lettere for disse tunge dyr at navigere på blødt underlag. Hoven udvides, når du træder, dens overfladeareal øges. Tak til det rensdyr den kan køre på våd jord, og endda smeltende sne. Bladene er runde, ganske dybe mærker (3, 4). Parringssæsonen er i september og oktober. I løbet af denne tid kæmper hannerne med hinanden. Po 8 hunnen føder en kalv i graviditetsmånederne, som han fodrer med mælk ca. 6 måneder.

Det forekommer ikke i Polen.