Kategorier
Dyr

egern – egern populær

egern – egern populær

Egernet er en lille gnaver, der kun findes i skove eller parker. Det er mange i nåleskove i Europa og Nordasien. Denne særlige kærlighed til egernet til harpiks træer skyldes dens diæt. Hvis du ser skalaer af kegler falde ned fra træet, mens du går i skoven, du kan være sikker, at det er egernet, der nyder deres frø. Den er plantet på en gren med en kegle i forbenene. Ved behændigt at dreje det trækker han skalaen ud med skråt skårne fortænder af underkæben og maxilla. Efter en sådan fest kan du finde resterne af takkede kegler på jorden, fordi egernet gnaver koglerne, hvis han ikke kan rive dem ud (5). Kegler bidt af mus eller andre gnavere er glatte, ingen resterende skala. Ud over frøene af nåletræer spiser egernet med glæde alle slags nødder, hvis kerne er meget energisk. Han laver ofte vinterforsyninger ud af dem. Han begraver dem eller skjuler dem i træhuller. Det sker, at han glemmer disse steder, spredes således hassel i skoven. Egernet spiser også svampe, endda uspiselig for mennesker. Når der er mange af dem - planter han dem på knuste grene.

Skovbrugere tager sig af det egern til skadedyret, for det gnaver unge skud af træer. Egernet spiser hovedsageligt plantemad, men han foragter ikke små fugle og æg, som han vælger fra stikkontakterne.

De mest almindelige er røde egern (2), blandt hvilke der imidlertid er personer med lysere eller mørkere farve. Det mødes sjældnere brune eller sorte egern (1). Begge sorter lever i sletterne og i bjergene. Mørke egern er sandsynligvis mere talrige i bjergene, og rødhårede dominerer i sletterne. Disse dyr klatrer dygtigt selv glatte kufferter og grene takket være deres små skarpe kløer.

De opdrætter fra februar til august. Kvinden føder to eller tre gange om året, i hvert kuld er der fra tre til syv unge. Graviditeten fortsætter 38 dage. Til hvile og opdræt bygger unge egern afrundet, sammenflettet med redenkviste, forsynet med en (3) eller to (4) indgangsåbninger. Beskyttede arter.