Kategorie
Ptaki

Drop

Drop

Drop, największy i najbardziej masywny przedstawiciel wśród pierzastych, jest ptakiem stepowym lubiącym wielkie przestrzenie bez drzew i krzaków. Samiec dropia ma 1 m wysokości i waży od 8 do 14 kg; strzelano nawet osobniki, których masa ciała przekraczała 20 kg. Samica jest o wiele mniejsza — waży tylko od 4 do 6 kg. Dropie zamieszkują część Hiszpanii i całą Europę Środkową, skąd przez Bułgarię i Rumunię przechodzą do Azji. Jakkolwiek potrafią doskonale latać (widać wówczas biały spód skrzydeł i czarne lotki), to jednak wolą chodzić. Ten sposób przemieszczania się odbija się na kształcie ich łap: jak to często bywa u ptaków stepowych, liczba palców jest zredukowana; stępy są długie, pierwszego palca brak, a trzy skierowane do przodu są krótkie.

Większą część roku dropie spędzają w stadach złożonych z osobników tej samej płci i dopiero wiosną się rozdzielają. Gniazda zakładają w zagłębieniach na polu lub łące. W maju lub w czerwcu samica znosi dwa szarawe, brązowo cętkowane jaja, które wysiaduje około 25 dni. Puch młodych dropi jest koloru kremowego, zdobny w ciemnobrązowy deseń (5).

W czasie godów każdy samiec otacza się wieloma samicami, przed którymi wykonuje taniec godowy strosząc pióra. Nadyma szyję dzięki komorze powietrznej znajdującej się pod skórą gardła i mającą ujście pod językiem. Następnie rozpościera skrzydła tworzące wówczas wokół jego ciała białą i złocistą koronę z piór. Wreszcie rozkłada ogon na kształt wachlarza i zarzuca go na grzbiet — wygląda wówczas jak duża pierzasta kula (1).

Na podstawie długości wibrysów — nitkowatych piór u nasady ogona — można określić wiek samca. Młody jednoroczny samiec jeszcze ich nie ma (2), w wieku 3 do 6 lat wibrysy są długości 7—8 cm (3). U samców starych osiągają długość około 20 cm i są gęstsze (4). Nawet najmłodszy samiec jest dużo większy od samicy. Drop zasadniczo żywi się pokarmem roślinnym, ale zjada też małe kręgowce wielkości kreta. Gatunek chroniony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *