Kategorie
Zwierzęta

Dzik – Sus scrofa

Dzik – Sus scrofa

Dzik występuje w dużej części Europy, Azji i Ameryki Północnej. Jest to nie przeżuwający przedstawiciel kopytnych, który trawi pokarm w prostym, jednokomorowym żołądku po jego uprzednim silnym pogryzieniu. Z wyglądu przypomina świnię domową, której jest przodkiem. Jest jednak bardziej wysmukły; jego ciało pokryte jest ciemnoszarą sztywną szczeciną. Głowa jest zakończona długą, czułą tabakierą (ryj). Żuchwa samców jest wyposażona w sterczące, zakrzywione do góry szable (kły, które wraz z „fajkami” szczęki tworzą tzw. oręż).

Szable mogą osiągnąć imponującą długość. Kły szczęki są słabiej rozwinięte, zwłaszcza u samic są krótsze i bardziej zaokrąglone. Oba typy kłów są poszukiwanym trofeum (2).

Masa ciała dorosłego samca sięga 150—200 kg; lochy są mniejsze i mniej masywne. Dziki żyją zasadniczo w lasach. Samicom towarzyszą młode (warchlaki) pochodzące często z dwóch kolejnych miotów. Samce są samotnikami, z wyjątkiem okresu huczki (okres godowy), który trwa od listopada do stycznia. Ciąża trwa 16—17 tygodni. Przed porodem, następującym w kwietniu lub w maju, samice budują obszerne kryjówki z gałęzi, liści i trawy. Każdy miot liczy 4—12 warchlaków, których suknia jest zdobna w podłużne czarne i beżowe paski. Zaraz po urodzeniu widzą i są zdolne podążać za matką (1).

Dzik jest wszystkożerny. Swą tabakierą buchtuje (ryje w ziemi) w poszukiwaniu korzonków, bulw, larw i owadów, nasion i małych kręgowców. Odgrywa ważną rolę w gospodarce leśnej, oczyszczając las z gatunków szkodliwych. Niestety, często wychodzi na uprawy zbożowe i ziemniaczane, gdzie powoduje szkody.

Po jego przejściu znajdujemy zbuchtowaną ziemię, jego odchody w kształcie małych kupek (3) oraz charakterystyczne tropy.

W przeciwieństwie do kopytnych, jak np. jelenie o stopach widlastych (4) zostawiających odcisk środkowej części kopyta (ponieważ boczne palce są umieszczone wyżej), u dzika widać wyraźnie boczne krótsze palce, tzw. szpile (5), których odciski są wyraźne nawet na twardym gruncie.

Na dziki poluje się indywidualnie lub z nagonką. Gatunek łowny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *