Kategorie
Królik

Dziki królik – Oryctolagus cuninculus

Dziki królik – Oryctolagus cuninculus

Dziki królik jest bliskim krewnym zająca. Bytuje szczególnie na suchych i piaszczystych równinach europejskich. Nie spotyka się go powyżej 700 m npm. Zwierzę to nie zawsze było w Europie pospolite. Pochodzący z terenów śródziemnomorskich królik został sprowadzony do Europy Środkowej i Północnej, gdzie bardzo dobrze się zaaklimatyzował. Jako gatunek społeczny żyje w grupach od kilku osobników do kolonii liczących wiele dziesiątków członków. Kopie w ziemi długie korytarze kończące się komorami, w których chroni się przed drapieżnikami oraz w czasie niepogody. Korytarze te tworzą podziemne labirynty z licznymi wejściami i wzajemnymi połączeniami (2). Do rzucenia miotu króliki kopią zwykłe nory w kształcie ślepo zakończonej kiszki (3). Gdy samica musi wyjść z nory i opuścić na chwilę swe młode, zatyka wejście ziemią, trawą i suchymi liśćmi w celu zabezpieczenia nory przed zimnem i drapieżnikami (4). Przed opuszczeniem nory zaznacza wejście moczem lub odchodami, których zapach sygnalizuje innym królikom, że nora jest zajęta.

Kolonia królików jest strukturalnie hierarchiczna: osobniki młode i słabe są podporządkowane starszym i silniejszym. Ta sama reguła dotyczy samic: stare kocice kopią nory w środku kolonii, młode są spychane na jej obrzeża.

Dziki królik (1) jest dwa razy mniejszy od zająca. Ma 40 do 45 cm długości, a jego masa ciała wynosi około 1,5 kg. Jego szata jest brązowoszara, słuchy dość krótkie, bez ciemnych końców, charakterystycznych dla zajęcy. Omyk przeciwnie: jest dwukolorowy jak u zająca europejskiego.

W przeciwieństwie zaś do zajęcy, przednie kończyny królika są dość długie i silne, przystosowane do kopania nory. Podczas gdy zające zgryzają trawę na dużych przestrzeniach, króliki żerują na terenie otaczającym bezpośrednio ich kolonie, znacznie w związku z tym ją uszkadzając. Bobki królików są brązowoczarne, o średnicy 7—8 mm (5). Króliki mają zwyczaj zostawiać je zawsze w tym samym miejscu. Okres godowy zaczyna się od lutego, a reprodukcja trwa aż do jesieni.

Samica rodzi w ciągu roku 5—6 razy. Każdy miot liczy 5 do 6 młodych, które rodzą się nagie i ślepe. Ciąża trwa 30 dni. Na króliki poluje się z psami, indywidualnie lub zbiorowo.

Gatunek łowny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *