Kategorie
Ptaki

Edredon

Edredon

Na kaczki poluje się ze względu na doskonały smak mięsa. W niektórych krajach spożywa się nawet jaja niektórych gatunków, szczególnie edredona i podgorzałki. Edredon, największa z kaczek europejskich, jest w wielu krajach chroniony. W krajach nordyckich poluje się na niego intensywnie, ale w sposób ściśle obwarowany przepisami. Puch edredona jest ceniony ze względu na lekkość i doskonałe właściwości izolacyjne. Wykorzystuje się go do produkcji kołder i poduszek i z tego powodu stan liczebny populacji tej kaczki jest ściśle kontrolowany.

Edredon gniazduje na brzegach mórz Europy Północnej oraz na wyspach Morza Północnego. Gnieżdżenie odbywa się od kwietnia do czerwca. Po zniesieniu 4 do 6 zielonoszarych jaj, z których każde ma masę około 100 g, samica wyskubuje z piersi puch aż do skóry. Zapewnia on jajkom stałą temperaturę w czasie wysiadywania. Dzięki haczykowatej konstrukcji puch tworzy zwarty stos. Całkowita masa wyściółki gniazda wynosi ok. 60 g, w tym 15 g — czysty puch. Część puchu podbierana jest w czasie wysiadywania, gdyż obecność człowieka nie płoszy samic. Resztę puchu zbiera się po wykluciu młodych. Puch jest oczywiście zmieszany z suchą trawą, czyści się go więc za pomocą specjalnych sit. W Islandii zbieracze uzyskują średnio 15 dolarów za puch uzyskany z jednego gniazda.

Samiec edredona, jako jedyny ze wszystkich kaczek, ma czarny brzuch i biały płaszcz. Wierzch głowy jest czarny. Na karku ma plamę zieloną. Silny dziób przedłuża linię czoła (1). W locie można go rozpoznać po krótkiej w stosunku do tułowia szyi i po czarnobiałych skrzydłach (3). Lot edredona jest także charakterystyczny: czasem bije gwałtownie skrzydłami jak inne kaczki, czasem ślizga się w powietrzu i szybuje z nieruchomymi skrzydłami. Upierzenie samic jest brązowe z poprzecznymi ciemniejszymi falistymi liniami (2). W dwie godziny po wykluciu się młodych samica prowadzi je (4) do wody. Po drodze lub już na wodzie dołącza do innych rodzin. W niezbyt głębokiej wodzie samica wydobywa z mułu robaki i mikroorganizmy, które kaczęta szybko chwytają. W Polsce nie występuje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *