Luokat
Linnut

Kanadan hanhi

Kanadan hanhi

Kanadanhanhi on Euroopan suurin elävä hanhi. Miehen ruumiinpaino vaihtelee 4,1 tehdä 5,4 kg, ja naaras on noin 4 kg. Tämä kaunis hanhi ruskea-mustavalkoisella höyhenellä ei ole peräisin Euroopasta. Se pesii Pohjois-Amerikan arktisella tundralla, talvet Meksikonlahdella ja Japanissa. Se tuotiin todennäköisesti Eurooppaan 1600-luvulla, ensin Iso-Britanniaan, missä hänet kasvatettiin vankeudessa, sitten Ruotsiin. Se sopeutui erittäin hyvin, ja nykyään sen brittiläisessä väestössä on tuhansia yksilöitä. Isossa-Britanniassa kanadanhanhi on istumaton laji, kun taas Ruotsin väestöt muuttavat Alankomaihin ja Saksaan, missä he viettävät talven. Kanadanhanhi pesää saarilla, ruoko kasoilla, joskus myös jyrkillä rannoilla tai puilla, muiden lintujen hylätyissä pesissä. Pehmeä liitin, lähetetty alas, sopii 4 tehdä 10 munat, joiden paino on noin 163 g kukin. Poikkeustapauksissa naaraspuolisten munien munien paino voi nousta 56% hänen ruumiinpainonsa. Naaras pesää munat itse 25 tehdä 30 päivää. Mies huolehtii hänestä, ja kuoriutumisen jälkeen, myös pienet.

Kanadan karviaiset karhunvatukat pellolla, ja koska heitä on koottu moniin laumoihin, aiheuttavat usein vakavia vahinkoja viljakasveille. Näiden hanhien metsästäminen on vaikeaa, koska ne ovat hyvin villi ja varovainen.

Kanadan hanhen kaula, ohut ja joutsenkaulaa muistuttava, se on pidempi kuin muissa torjuissa, ja jopa kuin kaikki hanhet. Kanadanhanhi erottuu ruskeasta höyhenestä; hänen päänsä ja kaulansa ovat syvän mustia, jota korostaa leuan alla oleva valkoinen viiva (1). Branta-sukuun kuuluvat ohrat ovat helposti tunnistettavissa niiden erottuvien pää- ja kaulakuvioiden ansiosta, mikä tekee niistä erilainen kuin Anser-suvun hanhet. Barnacle-hanhi on musta pää ja ohut valkoinen kaulus (2); Kanadanhanhan musta pää on koristeltu valkoisella täplällä silmän alla (3), kun taas valkoisessa hanhessa valkoiset höyhenet peittävät melkein koko pään etuosan (4). Metsästäjät arvostavat hanhen metsästystä sen äärimmäisen vaikeuden vuoksi. Näiden lintujen sananvalvonnasta ja varovaisuudesta huolimatta suuri määrä niistä ammutaan vuosittain. Vuosina 1973-1974 noin 200 000 kappaletta. Riista lintu.