Luokat
Eläimet

Kauris – Capra-ibex

Kauris – Capra-ibex

Kauris kuuluu paksuun vuoristopeliin. He hyppäävät yli kallioisten piikkien ja muurien jopa näppärämmin kuin säämiskät. Ne ovat pullea, hyvin lihaksikas, asetettu matalalle jaloille. Heidän haarukat sorkkansa ovat leveät, terävillä reunoilla. Kauris elää suuremmissa korkeuksissa kuin säämiskät. Ne löytyvät vuorenhuipuilta, ilman kasvillisuutta, metsävyöhykkeen yläpuolella. He asuvat eurooppalaisilla vuoristoalueilla, Aasialainen ja afrikkalainen, jossa lasketaan seitsemän maantieteellistä kilpailua. Aikuinen mies on 130-160 cm pitkä ja 100 säkäkorkeus cm, ja hänen ruumiinpainonsa ylittää 100 kg. Naiset painavat 50 tehdä 60 kg. Nämä ruumiin mitat ja paino vaikuttavat jalanjäljen kokoon, jonka pituus on 7-10 cm. Kauris ottaa askeleen päässä 60 tehdä 120 cm (2). Se ei ole kovin tiheä, ruskea kesämekko muuttuu paksuksi ja pitkäksi talveksi, vaaleat hiukset. Uroksen melko lyhyt pää on koristeltu parilla upeita, vahvat sarvet kasvavat lähellä toisiaan ja eroavat V-muodossa, taitettu takaisin (1), säännölliset lovet edessä. Vanhojen miesten sarvet ovat korkeintaan 1 m ja painaa 10-15 kg. Vain naispuoliset sarvet ovat pehmeämpiä 30 cm pitkä, ja niiden lovet ovat kauempana toisistaan.

Kauris ne ruokkivat samalla tavalla kuin säämiskät, kesällä he purevat aromaattisia vuoristokasveja, talvella he menevät alas metsän reunalle. Karjaeläiminä, vuohet, nuoret vuohet ja lapset elävät ryhmissä, jotka on erotettu urosryhmistä. Vanhat vuohet ovat enimmäkseen yksinäisiä. Estrus, joka tapahtuu joulukuussa ja tammikuussa, laumat sekoittuvat, miehet taistelevat, usein hyvin itsepäinen (3), mutta noudattaen tiettyjä sääntöjä. Raskaus kestää 21-23 viikkoa, vuohi synnyttää yhden pojan kesäkuussa. Pienet juoksevat heti syntymänsä jälkeen ja kiipeävät kallioille yhtä taitavasti kuin aikuiset.

Sitä ei tapahdu Puolassa.