Luokat
Linnut

Kawka – Corvus monedula

Kawka – Corvus monedula

Jackdaws pesivät kapealla ja erilaisissa syvennyksissä. Pesän rakentamisen aikana niitä voi löytää monista paikoista. He pitävät erityisesti vanhoista linnoista, rauniot ja kirkotornit. Alivalotetuissa metsissä ne ovat onttoja puunrunkoja, mutta ne pesivät myös kivillä, savirannoilla, keinotekoisissa puupesissä. Kawekin siirtomaa (4) ovat hajallaan kaikkialla Euroopassa, Afrikan luoteisosassa ja Aasian pohjoisosassa. Nokka-astutuskausi alkaa helmikuun lopussa, kun taas linnut palaavat elinympäristöönsä talvimuuton jälkeen. Urosten on taisteltava parhaasta paikasta rakentaa pesä. Pari aloittaa keräämällä rakennuspalikat. Jos kuoppa on suuri, Jackdaws kerää metriä paksun oksakerroksen, olki, ruoho, lähtee, ja jopa paperia, jossa he vain kaivavat oikean pesän ja vuorattavat sen heinällä, hevosen karva, turkilla ja untuvalla. Naaras munii huhtikuussa tai toukokuussa 4 tehdä 6 jaj (3), paljon kirkkaampi kuin muut korvat. Hän inkuboi heitä yksin 17-18 päivää. Mies tekee sen hyvin harvoin, pikemminkin tarjoamalla hänelle ruokaa. Pienet tunkit luukku peitetty kevyellä nukalla. He pysyvät pesässä kuukauden ajan, ja heidän vanhempansa tarjoavat heille vain eläinruokaa.

Poistuessaan pesästä nuoret tunkki he pysyvät vanhempiensa luona. He lähtevät siirtomaa kesäkuun lopussa, liittyä tornijoukoihin syksyllä, jonka kanssa he vaeltavat melko kaukana pesimäpaikoista.

Jackdaws ovat istumattomia lintuja eivätkä vaadi pitkiä vaelluksia, lukuun ottamatta paikkojen vaihtamista epäsuotuisina aikoina vuodesta. Kesällä he ovat pääasiassa hyönteissyöjiä, ja kokoontuvat usein tuholaisten saastuttamiin paikkoihin. 25% heidän ruokansa on kasvisruokaa (viljaa, hedelmät ja marjat).

Kawka se on kyyhkynen kokoinen. Täysin musta, siinä on harmahtavia pilkkuja niskassa ja pään molemmin puolin. Tummanharmaa vatsa. Uros on samaa kokoa ja väriä kuin naaras (1). Lennon aikana tunkki voidaan tunnistaa sen nopeasti räpyttävistä siipistä ja harmaasta alapinnasta (2). Hän tekee hankaa huutaa kuin haukkuva koira. Ei ole metsästystä.