Luokat
Kani

Villi kani – Oryctolagus cuninculus

Villi kani – Oryctolagus cuninculus

Villikani on jäniksen läheinen sukulainen. Se elää erityisesti kuivilla ja hiekkaisilla Euroopan tasangoilla. Sitä ei löydy yllä 700 m npm. Tämä eläin ei ole aina ollut yleistä Euroopassa. Välimeren kotoisin oleva kani tuotiin Keski- ja Pohjois-Eurooppaan, missä hän sopeutui hyvin. Sosiaalisena lajina se elää ryhmissä, jotka vaihtelevat muutamasta yksilöstä pesäkkeisiin, joissa on useita kymmeniä jäseniä. Hän kaivaa maahan pitkiä käytäviä, jotka päättyvät kammioihin, jossa se suojautuu saalistajilta ja säähän. Nämä käytävät muodostavat maanalaisia ​​labyrinttejä, joissa on lukuisia sisäänkäyntejä ja yhteyksiä (2). Pentueen heittämiseksi kaneja kaivavat tavalliset kolot, jotka ovat umpikujaisen suolen muotoisia (3). Kun naisen on poistuttava kolosta ja jätettävä poikasensa hetkeksi, tukkii sisäänkäynnin maaperällä, ruoho ja kuivat lehdet suojaavat koloja kylmältä ja saalistajilta (4). Ennen kuin lähtee urasta, hän merkitsee sisäänkäynnin virtsalla tai ulosteella, jonka haju merkitsee muille kaneille, että kolo on käytössä.

Kanin siirtomaa on rakenteellisesti hierarkkinen: nuoret ja heikot yksilöt ovat alaisia ​​vanhemmille ja vahvemmille. Sama sääntö pätee naisiin: vanhat pennut kaivavat koloja keskellä siirtomaa, pennut työnnetään sen syrjäiselle alueelle.

Villi kani (1) se on kaksi kertaa niin pieni kuin jänis. Ma 40 tehdä 45 cm pitkä, ja hänen ruumiinpainonsa on noin 1,5 kg. Hänen viitta on ruskeanharmaa, lyhyet tulot, ei pimeää loppua, jäniksille ominaista. Omyk, päinvastoin: se on kaksivärinen kuin eurooppalaisen jäniksen.

Toisin kuin jänikset, kanin etujalat ovat melko pitkät ja vahvat, soveltuu uran kaivamiseen. Vaikka jänikset syövät ruohoa suurissa tiloissa, kanit etsivät pesäkkeitä ympäröivältä alueelta, vahingoittamalla sitä merkittävästi. Kanit ovat ruskea-mustia, Halkaisija 7-8 mm (5). Kaneilla on tapana jättää heidät aina samaan paikkaan. Astutuskausi alkaa helmikuussa, ja lisääntyminen jatkuu syksyyn saakka.

Naaras synnyttää 5-6 kertaa vuodessa. Jokainen pentue laskee 5 tehdä 6 nuori, jotka ovat syntyneet alastomina ja sokeina. Raskaus jatkuu 30 päivää. Kanit metsästetään koirien kanssa, erikseen tai yhdessä.

Riista.