Luokat
Linnut

Musta merkki

Musta merkki

Kaikilla toistaiseksi kuvatuilla ankoilla oli enemmän tai vähemmän värikäs takki, erityisesti miehet, joilla on paritteleva höyhenpeite. Musta merkki on täysin musta. Hän on sukellus-ankka, kuuluu samaan perheeseen kuin Aythya ferina. Se pesii Pohjois-Euroopassa ja Aasiassa. Rakentaa pesiä saarille tai järvien rannoille, taigassa tai tundrassa. Kesäkuussa naaras munii 6 tai 9 beige-vaaleanpunaiset munat. Nuori kuoriutuu 28–30 päivän inkubaation jälkeen, ja naaras johtaa heidät suoraan veteen. Ankanpoikien sukeltaa välittömästi etsimään nilviäisiä, vesihyönteiset eri kehitysvaiheissa ja pienet äyriäiset. Osittain, aivan kuten aikuiset, ne syövät kasveja. Musta merkki talvii Euroopan rannikolla Skandinaviasta Iberian niemimaalle.

Ruskeat tussit (Melanitta tusca), mustien merkkien läheinen sukulainen, pesii samoilla alueilla. Toisin kuin musta merkki, ruskea merkki näkyy myös Skandinavian itärannikolla, mistä se menee etelämmäksi. Sen talvialueet sijaitsevat Pohjanmeren ja Itämeren rannalla, Isossa-Britanniassa ja ulottuu etelään Gasconin lahdelle. Pesimiseen valitaan samat paikat kuin mustat merkit. Molemmat lajit harjoittavat harjoittamista sisämaassa, missä he ovat suojattuja. Niitä metsästetään Pohjois-Euroopassa.

Musta merkki se on helppo tunnistaa. Se voidaan sekoittaa vain nokaan. Nokalla on kuitenkin erilainen nokan muoto. Sen valkoista nokkaa pidentää valkoinen etulevy, kun taas mustan merkin nokan yläosa on oranssi ja sen paksuus pohjassa (1). Naaras on tummanruskea, vaaleampi vatsa ja valkeat posket (2).

Ruskeat tussit. Uros on tumman musta, siinä on valkoinen peili ja samanvärinen täplä lähellä silmää (3). Naaras on ruskea, valkoisella ja luonnonvalkoisella peilillä, tuskin havaittavissa, tahra poskissa (4). Lennon aikana, koska molemmat miehet ovat mustia, ruskeat merkit voidaan erottaa siipien takaosassa olevasta valkoisesta peilistä. Nuoret ovat peitossa melkein mustalla untuvalla. Riista lintu.