Luokat
Linnut

Kyyhkynen mustelma

Kyyhkynen mustelma – Columba oenas

Mustelma, harjakyyhkyä pienempi kyyhkynen, se esiintyy satunnaisesti Euroopan metsien tai sekametsissä. Elokuussa tai syyskuussa se lentää talvialueille Lounais-Euroopassa, palata elinympäristöihinsä maaliskuussa. Toisin kuin muut kyyhkyset, se ei rakenna pesää puiden latvoihin, mutta hän nostaa poikansa onttoon tavaratilaan. Hyvin usein se miehittää hylätyn mustan tikun (Dryocopus martius) ontto, jonka sisääntuloaukon syvyys ja leveys sopivat siihen hyvin. Ontto on vuorattu kuivilla kasveilla tai se munii munat suoraan pohjaan. Vuoden aikana naaras munii kolme tai neljä kertaa kaksi valkoista, kiiltävät munat. Nuori luukku jälkeen 17 päivää.

Kivikyyhky (Columba livia), hyvin samanlaisia ​​lajeja, asuu Etelä-Euroopassa ja Pohjois-Afrikassa sekä suuressa osassa Aasiaa. Kaikki kyyhkysen rodut polveutuvat kyyhkysestä. Nykyään tunnetaan lähes sata viisikymmentä jalostusalalajia. Kotieläinten kyyhkyset pakenivat luonnossa sopeutuessaan elämään luonnossa ja saavat vähitellen kivikyyhkyn värin. Joidenkin kaupunkien yksilöitä on usein mahdotonta erottaa villistä "esi-isistään". Kivikyyhky pesii erityisesti rannikkokivien onteloissa. Naaras kantaa kaksi tai kolme kertaa vuodessa. Kivikyyhky ja mustelmat ovat suojattuja ympäri vuoden.

Kyyhkysissä uros ja naaras ovat samanvärisiä, että niitä ei voida erottaa. Diagnoosia voi helpottaa erilainen käyttäytyminen lennon aikana ja uroksen maassa, joka yrittää saada naisen parittelukauden aikana.

Mustelma se on kotikyyhkyn koko. Sen harmailla siipillä on kaksi mustaa raitaa (1) ja vihreä, metalliset hohtavat paikat kurkun molemmin puolin, mikä tekee siitä erilainen kuin hyvin samanlainen kyyhkynen. Mustat raidat näkyvät jopa lennon aikana (2), samoin kuin harmaa tahra selässä ja musta hännänreuna.

Kivikyyhky hieman suurempi kuin mustelma. Siinä on enemmän selkeitä mustia raitoja siivissä (3). Lennossa on näkyvissä valkoinen rumpu (4). Suojatut lajit.