Luokat
Linnut

Peitto

Peitto

Ankkoja metsästetään lihan erinomaisen maun takia. Joissakin maissa jopa joidenkin lajien munat syödään, erityisesti haahka ja podgorzałka. Peitto, suurin eurooppalainen ankka, se on suojattu monissa maissa. Sitä metsästetään intensiivisesti Pohjoismaissa, mutta tiukasti säännellyllä tavalla. Haahkaa untuvaa arvostetaan sen keveydestä ja erinomaisista eristävistä ominaisuuksista. Sitä käytetään peitteiden ja tyynyjen valmistuksessa, ja siksi tämän ankkan populaatiota valvotaan tarkasti.

Peitto pesii Pohjois-Euroopan meren rannoilla ja Pohjanmeren saarilla. Pesiminen tapahtuu huhtikuusta kesäkuuhun. Nostamisen jälkeen 4 tehdä 6 vihreänharmaat munat, kukin painaa noin 100 g, naaras poimii nukkaa rinnasta ihoon. Se antaa munille vakiolämpötilan inkubaation aikana. Koukun kaltaisen rakenteen ansiosta alaspäin muodostuu kompakti kasa. Pesän vuorauksen kokonaispaino on noin. 60 g, mukaan lukien 15 g - puhdas nukka. Osa untuvasta poimitaan inkuboinnin aikana, sillä ihmisen läsnäolo ei pelota naisia. Loput nukasta kerätään poikien kuoriutumisen jälkeen. Tietenkin untuvaa sekoitetaan kuivaan ruohoon, joten se puhdistetaan erityisten seulojen avulla. Islannissa keräilijät saavat keskimäärin 15 dollaria nukasta, joka on saatu yhdestä pistorasiasta.

Uros peitto, ainoana kaikista ankoista, hänellä on musta vatsa ja valkoinen takki. Pään yläosa on musta. Niskassa on vihreä tahra. Vahva nokka pidentää otsan viivaa (1). Lennon aikana se voidaan tunnistaa lyhyestä kaulastaan ​​suhteessa kehoon ja mustavalkoisista siipistä (3). Haahan lento on myös erottuva: joskus se lyö siipiään väkivaltaisesti kuin muut ankat, joskus se liukuu ilmassa ja liukuu paikallaan olevilla siipillä. Naisten höyhenpeite on ruskea tummemmilla poikittaisilla aaltoilevilla viivoilla (2). Kaksi tuntia poikasten kuoriutumisen jälkeen naaras johtaa heitä (4) veteen. Matkalla tai jo vedellä hän liittyy muihin perheisiin. Ei liian syvässä vedessä naaras poimii matoja ja mikro-organismeja mudasta, jotka ankanpoikien kiinni nopeasti. Sitä ei tapahdu Puolassa.