Luokat
Linnut

Pustułka

Pustułka

Kestrel on yleisin päivän petolintu. Sitä esiintyy Euroopassa, Aasia ja Afrikka. Tunnetaan 15 maantieteellistä rotua. Jotkut Euroopan väestöt ovat istumattomia, toiset muuttavat Välimerelle. Se on seuralainen ihmiselle, pesivät tasangoilla ja vuorilla, puilla, kivillä, mutta myös kaupungeissa muistomerkkien reunakivillä, ja jopa parvekkeilla, ihmisen välittömässä läheisyydessä.

Pesän rakentaminen ei ole heille ongelma. Luonnossa he kehittävät hylättyjä variksia ja harakkaiden pesiä. Naaras munii huhtikuussa tai toukokuussa 4 tehdä 7 kiiltävä, ruskeat suonet munat. Hän inkuboi niitä melkein kokonaan yksin 29 päivää. Hän ruokkii myös nuorta itse, koska urospuolisen sisällön on tuoda se puuhun tai kallioon, jolla on pieni saalis. 28-32 päivän kuluttua nuoret ovat riittävän kehittyneitä, lentää pesän lähellä. He eivät kuitenkaan ole vielä itsenäisiä ja vaativat ruokaa tekemällä "ki-ki-ki-ki" ääniä, valittavat ja terävät kuin huilun äänet.

Kestrel ravitsee yksinomaan pieniä jyrsijöitä, kuten pelto- ja metsähiiret, hamsterit ja suslik (Eurooppalainen orava). Nämä pienet selkärankaiset aiheuttavat 86% hänen ruokansa, loput ovat hyönteisiä, sammakkoeläimet, linnut (etenkin heidän nuoret) ja etanat. Aiemmin haukkakasvatus oli hyvin yleistä maailmassa. Heitä arvostettiin metsästäjien avustajiksi. Keskiajalta, ja Ranskassa etenkin Louis XIII: n hallituskaudella, haukkametsästys oli hyvin yleistä. Jopa tänään, vaikkakin harvoin, tämän tyyppistä metsästystä viljellään joillakin puolilla maailmaa.

Siluetti pustułki on niin erottuva, että se on helppo tunnistaa. Kestrel lentää avoimien tilojen yli. On pitkä, terävät siivet ja pitkä häntä (3, 4). Aika ajoin kestreli lentää, pelaaen siipensä kovasti ja leijuu liikkumattomana (5). Se on kooltaan ainoa petolintu, kykenee sellaiseen feat. Se on kyyhkynen kokoinen, sen siipien kärkiväli on 70-80 cm, se odottaa saalista "lentämällä" paikalleen, pudota sitten sen päälle kuin salama.

Aikuisen miehen takaosa on kanelivärinen, pää ja häntä ovat harmaita (1), hännän väri on selvästi näkyvissä lennon aikana. Naaralla ja nuorella on punainen selkä, ruskehtava kirjava (2); lennon aikana hännän raidat ovat näkyvissä (4). Suojatut lajit.