Luokat
Eläimet

Poro (ren) – Rangifer tarandus

Poro (ren) – Rangifer tarandus

Poro elää Pohjois-Euroopan ankarassa ilmastossa, Amerikka ja Aasia. Kesällä se puree Palearcticin alueiden ruohoa ja hauraita pensaita. Talvella se kaivaa jäkäliä lumen alta, mitkä ovat 50% hänen ruokansa. Hän on märehtijä, on 4-kammioinen vatsa, mikä helpottaa ruoansulatusta. Karkeasti pureskellut kasvit kulkeutuvat ensin pöstään, sitten coifiin. Seuraava, levätä, ren alkaa pureskella hitaasti: osittain pilkottu ruoka palaa suuhun annoksina ja jauhetaan laaja-alaisten molaarien avulla. Sitten ruoka kulkee ruokatorven kanavan kautta vatsan kolmanteen kammioon - kirjoihin, missä se sekoittuu ruoansulatuskanavan mehuihin. Lopuksi, abomasumissa, täydellinen pilkkominen tapahtuu. Mahalaukun mikrofloora koostuu suuresta joukosta alkueläimiä ja bakteereja, jotka osallistuvat kuidun hajoamiseen. Yksi gramma mahalaukun sisältöä sisältää 1 miljoonaa alkueläintä i 35 miljardia bakteeria. Tämä ruoan kanssa sekoitettu mikrofloora pääsee suolistoon ja muodostaa kolmanneksen elimistön imemästä proteiinista. Kasvisruokien lisäksi Reny syö pienen määrän liharuokaa (lemings, riista).

Korkeus aikuisen säkässä poro On 110 cm, ja paino noin 100 kg. Puolipyöreät sarvet painavat 3 tehdä 11 kg (1). Löysä rena, toisin kuin muut peurat, on myös kaviot (2). Härät irtoavat kaviot lokakuusta tammikuuhun, naiset - helmikuusta huhtikuuhun. Renin haarukat sorkat, pitkä, leveä ja erittäin joustava, helpottaa näiden painavien eläinten liikkumista pehmeällä alustalla. Sorkka laajenee kulkiessasi, sen pinta-ala kasvaa. Kiitos siitä poro se voi toimia märällä alustalla, ja jopa sulavaa lunta. Lehdet pyöreät, melko syviä jälkiä (3, 4). Astutuskausi on syys- ja lokakuussa. Tänä aikana urokset taistelevat toisiaan vastaan. Po 8 naaras synnyttää yhden vasikan raskauden kuukausina, jota hän ruokkii maidolla noin 6 kuukaudet.

Sitä ei tapahdu Puolassa.