Luokat
Linnut

Sroka – Pica pica

Sroka – Pica pica

Harakka asuu umpeen kasvaneilla rinteillä ja metsillä, jotka koristavat pelto- tai vuoristokasveja. Vaikka sen pitkä kartiomainen nokka ei salli sen hyökätä keskikokoisiin selkärankaisiin, se aiheuttaa kuitenkin jonkin verran vaaraa pienille eläimille. Aivan kuin varis, harakka ryöstää myös muiden lintujen pesät aiheuttaen niille suurta tuhoa. Harakka metsästää myös pieniä selkärankaisia, jotka ovat pienen pupun kokoisia. Sen ruoka koostuu liskoista, hiiret, pienet linnut, etanat, hyönteiset, siemenet ja hedelmät.

Sroki he alkavat rakentaa pesän maaliskuun lopulla ja huhtikuun alussa. Puun päälle sijoitettu se näkyy kaukaa, sillä oksilla ei ole tuolloin lehtiä. Pesä voidaan rakentaa myös maanpinnan yläpuolelle, tiheissä pensaissa (5). Se on iso ja vankka. Sen pohja on paksumpi, usein piikikäs, oksat, peitetty maan kerroksella, pikkukivet ja juuret. Tämän ensimmäisen kerroksen paksuus on yli 5 cm. Sisäpuoli on vuorattu lehdillä, ruoho ja hiukset. Tämä kiinteä ja erittäin lämmin pesä on peitetty piikkien oksien verkolla, jossa on kaksi sisääntuloreikää, joiden avulla harakka voi paeta nopeasti vaaran sattuessa. Huhtikuussa naaras munii 5 tehdä 8 jaj (4) muistuttavat mustarintujen munia. He inkuboivat niitä 17-18 päivää.

Sroka (1) sillä on kontrastivärisin höyhenpeite kaikista korveista. Se on kilpikonna-kyyhkyn koko, ja voit helposti tunnistaa sen mustasta kerroksisesta hännästä, jonka pituus ylittää hänen ruumiinsa pituuden. Harakan lento näyttää epätasapainolta juuri hännänsä takia, mikä lintu vedetään pitkin kuin juna. Hänen valkoinen kaulansa näkyy maasta, vatsa (2) ja siivekkeiden pohja. Takana, lapaluiden vieressä, on valkoisia täpliä (3). Loput viitta on syvän mustaa.

Pest.