Luokat
Eläimet

Murmeli – Marmot marmota

Murmeli – Marmot marmota

Marmotti on yksi suurimmista eurooppalaisista jyrsijöistä. Hän oli kotoisin Länsi-Alpeilta ja Tatravuorilta, ja hänet esiteltiin Itä-Alpeille, Pyreneillä ja joillakin alueilla entisen Jugoslavian pohjoispuolella. Marmotit elävät korkeilla vuorilla kallioisilla rinteillä, metsävyöhykkeen yläpuolella, korkeudesta 1000 tehdä 3200 m npm. He asuvat pienissä ryhmissä. He ovat aktiivisia päivällä. Niiden raajoissa on pienet terävät kynnet, jotka helpottavat kolojen kaivamista. Kun kasveja on runsaasti, murmeli ruokkii ruohoa ja muita vuoristokasveja, mikä luo ihonalaisen rasvakerroksen, välttämätön selviytymisen kannalta. Lokakuussa se piiloutuu suureksi perhokopaksi pitkällä käytävällä 10 tehdä 20 m, menee syvyyteen 3 m.

Koko kesän Marmotit varastoi kuiva kasvien tarjonta uraan (2), mikä antaa koko ryhmälle mahdollisuuden selviytyä epäsuotuisasta kaudesta. Ennen lopullista asettamista uraan, murmeat estävät varovasti uran sisäänkäynnin maaperällä, kivet ja ruoho. Sitten he halaavat toisiaan; talvikaudella niiden fysiologiset prosessit hidastuvat. Talviminen kestää 6-7 kuukautta. Toisinaan marmotit heräävät, syödä, tänä aikana he menettävät kuitenkin paljon painoa.

Sosiaalisena lajina, Marmotit elävät pienissä 3–18 yksilön pesäkkeissä, jotka miehittävät pinnan 3 ha. Niiden alueen rajat on merkitty poskien takana sijaitsevista rauhasista, he jättävät kasveille.

Aikuinen murmeli se on 40-60 cm pitkä ja painaa 3 tehdä 8 kg. Hänen turkiksensa on paksu, ruskehtavan keltainen (1). Kallo on lyhyt ja pyöristetty leuka, molemmat leuat ovat vahvoja, oranssit etuhampaat (3).

Talviminen kestää huhtikuun loppuun tai toukokuun alkuun, ja lisääntymiskausi alkaa välittömästi. Uros hedelmöittää useita naisia. Raskaus kestää 33-35 päivää. Naiset synnyttävät kesäkuussa 2 tehdä 7 nuori, jotka ovat sokeita ja karvattomia. Kolmen viikon kuluttua iho peittyy harmaalla turkilla, kuukauden kuluttua he alkavat nähdä. He lähtevät kolosta vasta kahden kuukauden kuluttua. Naaras ruokkii heitä maidolla 4 tehdä 6 viikkoa. Marmotista tulee aikuinen ja lisääntymiskykyinen 2-3 vuoden iässä.
Hän asuu 10-15 vuotta.
Aikaisemmin murmeleita metsästettiin arvokkaasta turkistaan. Tämän seurauksena heidän lukumääränsä laski merkittävästi.
Suojatut lajit.