Kategorie
Ptaki

Gawron – Comus frugilegus

Gawron – Comus frugilegus

Gawron, tak jak inne krukowate, dokonuje krótkich przemieszczeń w niekorzystnych porach roku. Jesienią i zimą stada gawronów rozprzestrzeniają się po całym kontynencie europejskim, podczas gdy w okresie gnieżdżenia się opuszczają całkowicie rejony południowo-zachodnie. W przeciwieństwie do wron, które gniazdują w rozproszeniu, gawrony gromadzą się w koloniach liczących dziesiątki, a nawet setki osobników. Do budowy gniazd wybierają wysokie drzewa. Nierzadko można spotkać drzewa, na których jest wiele gniazd odległych od siebie o 1 m. Od lutego, po zimowych kłopotach, gawrony wracają do swoich gniazd i zabierają się do ich naprawy. Na początku kwietnia samica znosi 5 do 6 jaj przypominających jaja czarnowrona. Młode wykluwają się po 17 dniach wysiadywania, a oboje rodzice karmią je przez około 30 dni. Młode gawrony są bardzo hałaśliwe. W przeciwieństwie do małych wron lub srok od pierwszego dnia życia bez przerwy krzyczą.

Jak wszystkie ptaki gnieżdżące się w koloniach, gawrony zapewniają sobie wzajemnie bezpieczeństwo atakując zbiorowo i dlatego młode nie muszą być cicho czując się bezpiecznie. Ptaki gnieżdżące się w odosobnieniu nie mają takiej możliwości obrony. Z tej przyczyny ich młode siedzą cicho, aby nie zwracać na siebie uwagi.

Gawron (1) mający upierzenie czarne z niebieskawym połyskiem często jest mylony z czarnowronem, którego czarne upierzenie połyskuje metaliczną zielenią lub purpurą. Dziób gawrona nie jest tak silny jak czarnowrona, jest cieńszy i delikatniejszy. Tak jak inne drapieżne, gawron ma szarawary z piór, pokrywające golenie. Stare gawrony można nieomylnie rozpoznać po pewnym interesującym szczególe, a mianowicie po placku szarawej łuszczącej się skóry u nasady dzioba, widocznym nawet w locie. Czarnowron natomiast ma u nasady dzioba nastroszone wibrysy (4). Młode, jednoroczne, gawrony nie mają jeszcze takiej łysiny (2, 3); można je rozpoznać jedynie po kształcie dzioba i po szarawarach. Gawrony opuszczają się na pola w okresie siewów. Uważane są za szkodniki, na które się poluje. Szkodnik

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *