Kategorie
Ptaki

Gęś gęgawa

Gęś gęgawa

Gęś gęgawa, od której wywodzą się liczne rasy domowe, jest jedną z największych gęsi szarych. Jej masa ciała waha się od 3 do 4 kg, a rozpiętość skrzydeł przekracza 1 m. Gęś gęgawa jest ptakiem pospolitym w Europie, w Azji i na północnym zachodzie Afryki. Można ją obserwować na jeziorach, stawach lub martwych odnogach rzek. Zimę spędza na południowym i północnym zachodzie Europy, na północy Afryki i w Azji Mniejszej, dokąd stada przenoszą się jesienią. Począwszy od lutego stada powracają w północne, wschodnie i środkowe rejony Europy, aby zakładać gniazda. Gęś gęgawa jest zdolna do reprodukcji pod koniec drugiego roku życia. Będąc zwierzęciem monogamicznym żyje przez wiele lat w parach. Samiec i samica mają takie samo ubarwienie, ale samiec jest większy. Młode gęsi nie mają, tak jak dorosłe, brunatnych plam na piersi. Gęś gęgawa buduje gniazda w trzcinach lub na wysepkach. Wykorzystuje do tego celu stos uschłych trzcin lub opuszczone legowisko wydry, w którym gromadzi trzcinowe łodygi. Mości je następnie własnym puchem, który wyskubuje z piersi i brzucha. Znosi 3 do 10 białawych jaj, które razem mogą ważyć do 1,5 kg. Jaja wysiaduje tylko samica. Żółte gąsięta wylęgają się po około 28 dniach. Jako zagniazdowniki opuszczają gniazdo już nazajutrz po wykluciu się. Rodzice wiodą je wówczas na stały ląd. Gęś gęgawa żywi się zasadniczo trawą. W krajach, w których nie jest chroniona, poluje się na nią zbiorowo. Indywidualnie myśliwi polują z zasiadki o świcie lub o zmroku.

Gęś gęgawa (1) jest mniejsza od gęsi domowej. Jej upierzenie jest blade, brunatnoszare. Od innych kaczkowatych różni się mocnym dziobem w kolorze żółtopomarańczowym lub cielistym z białym brzegiem. Można je także rozpoznać po szaroperłowym kolorze przedniej części skrzydeł (2) i brunatnych plamach na brzuchu (3). Łapy dorosłych gęsi mają kolor cielisty, a gąsiąt szary. Gęsi mogą długo i swobodnie chodzić. Sztywne płetwy rozpięte między długimi palcami kończą się pazurami, przy czym palec środkowy jest najdłuższy. Poruszając się gęsi zostawiają bardzo wyraźne ślady w mule (4). Ślad ma 10—12 cm długości i 8—10 cm szerokości. Długość kroku waha się między 10 a 20 cm. Gęsi gęgawe latają w szyku o kształcie litery V, powoli i silnie uderzając skrzydłami. Ich krzyk słychać z daleka. Ptak łowny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *