Kategorie
Ptaki

Głowienka

Głowienka

Głowienka, czernica, ogorzałka, kaczka czarna i brunatna należą do kaczek nurkujących. W przeciwieństw# do kaczek powierzchniowych pływają w pozycji idealnie poziomej, z zanurzonym głęboko tułowiem i małym, wystającym lekko nad wodę ogonem. Głowy mają okrągłe i większe niż inne gatunki kaczek, a dziób krótki. Żerując nurkują i przeszukują muliste dno, przy czym pod wodą mogą pozostawać przez dłuższy czas. Aby wzlecieć muszą wziąć rozbieg biegnąc po wodzie, potem startują ukośnie do góry. U większości lustro jest czarno białe, niekiedy mało kontrastowe. W przeciwieństwie do kaczek powierzchniowych łapy kaczek nurkujących znajdują się bardziej z tyłu, co zmusza je do unoszenia się w czasie chodzenia. Palce są połączone silnie rozwiniętą błoną. Pierwszy palec jest zaopatrzony w twardą obwódkę.

Głowienka gniazduje w umiarkowanych strefach klimatycznych Europy, Azji i Ameryki Północnej. Jest to ptak migrujący. Europejskie populacje udają się przeważnie przed zimą do rejonów śródziemnomorskich. Po powrocie, jeszcze przed rozmarznięciem stawów, tworzą pary. Pod koniec kwietnia i w ciągu maja samica buduje bezpośrednio nad wodą solidne gniazdo, dobrze ukryte w trzcinach i sitowiu. Podczas wysiadywania wypełnia gniazdo brunatnym lub szarym puchem wyskubanym z brzucha. Znosi 7 do 12 jaj, każde o masie około 80 g. Masa wszystkich jaj w gnieździe przekracza niekiedy jej masę ciała (wynosi ona 750—1000 g). Po 23—24 dniach wylęgają się pisklęta, które samica prowadzi do wody.

Samca głowienki można łatwo rozpoznać po stroju godowym. Nawet z daleka widoczna jest jego duża brązoworuda głowa kontrastująca z czarną piersią i szarawym tułowiem (1). W locie widać szare płaszczyzny skrzydeł i czarny kuper. Lustro stanowi białawy miękko zaznaczony pasek na tylnej części skrzydeł (2). Samica jest jasnobrązowa z szarobrązowym płaszczem (3). Puch młodych głowienek jest żółtawy, upstrzony brązowymi plamami na głowie i na grzbiecie (4). Głowienki żywią się pokarmem roślinnym i zwierzęcym. W jego poszukiwaniu nurkują na głębokość 1—15 m. Pod wodą pozostają 12—16, a czasem nawet 30 s. W czasie żerowania, między kolejnymi zanurzeniami, odpoczywają przez 4—6 s. Ptak łowny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *