Kategorie
Zwierzęta

Jeleń europejski – Cervus elaphus

Jeleń europejski – Cervus elaphus

Jeleń europejski występuje na północy Europy, Azji i Ameryki Północnej. Jest to kopytny przeżuwacz, którego głowa jest ozdobiona porożem podlegającym zrzucaniu. Zgryza trawę i pędy drzew. Gdy nie może od razu odgryźć gałązki, odrywa ją, w związku z czym jest ona jakby wystrzępiona, podczas gdy zgryzy np. zająca kończą się wyraźnym cięciem. Poroże byka odrasta każdego roku; łanie są pozbawione (1, 2) tej ozdoby. W Europie Zachodniej masa ciała dorosłego byka waha się od 100 do 250 kg, w regionach wschodnich zaś może osiągnąć wagę aż do 300 kg. W obu przypadkach łanie są mniejsze. Jest to gatunek stadny. Jelenie żyją w chmarach zróżnicowanych według płci. Poza okresem godowym łanie i cielaki do roku życia przebywają obok młodych samców. Samotnie żyją stare byki w wieku ponad dwunastu lat.

W czasie rykowiska trwającego przez cały wrzesień i początek października zmienia się struktura chmar. Samce próbują zawojować jak najwięcej łań wydając potężne ryki (3). W ten sposób porozumiewają się z rywalami wyzywając ich i sygnalizując, że teren jest zajęty. Walczą ze sobą za pomocą poroża. Czas rykowiska jest szczególnie sprzyjający myśliwym. Poluje się indywidualnie lub z nagonką.

Na jelenie poluje się dla wspaniałego poroża stanowiącego bardzo poszukiwane trofeum. Reguły tego polowania stanowią, że strzela się tylko zwierzęta przeciętne, a oszczędza jednostki szczególnie piękne (4e), których tyki kończą się koroną co najmniej z trzech odnóg. Każda odnoga na tyce ma własną nazwę. Ich liczba nie jest wskaźnikiem wieku byka. Myśliwi nadają bykom różne nazwy, zależnie od wieku: młodzik — od 6 miesięcy do roku (4a); szydlarz — w wieku dwóch lat (4b); druga głowa — w wieku 3 lat (4c); trzecia głowa — w wieku 5 lat (4d); świeży dziesiątak — w wieku 6 lat (4e); dziesiątak — w wieku 7 lat (4f), itd. „Starym wielkim bykiem” nazywa się jelenia mającego ponad 12 lat, którego poroże ogranicza się do tyk bez odnóg. Byki tracą poroże między lutym i majem. Stare byki pozbywają się go najpierw; im byk jest młodszy, tym dłużej utrzymuje poroże. Gatunek łowny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *