Kategorie
Zwierzęta

Jeleń wirginijski – Odocoileus virginianus

Jeleń wirginijski – Odocoileus virginianus

Jeleń wirginijski pochodzi z obu Ameryk, dokładnie ze strefy rozciągającej się od południowej Kanady do północnej Brazylii. W XIX wieku został przywieziony do Europy, gdzie naturalizował się w niektórych rejonach — najpierw w zwierzyńcach, z których przedostał się na swobodę. Dobrze zaaklimatyzował się zwłaszcza na południu Finlandii i w Czechosłowacji. Dorosłe byki są dwukrotnie większe od sarny, ważą 30—70 kg, a wysokość w kłębie wynosi 90 cm. Łanie nie mają poroża (2). Tyki poroża są wygięte najpierw do tyłu, potem gwałtownie do przodu, rozgałęziając się w tylnej części na cztery lub więcej odnóg (1). Wszystkie odnogi rosną do góry, z wyjątkiem oczniaka rosnącego do przodu.

Suknia letnia jest brązowoczerwona, z krótkim włosem. Suknia zimowa jest brązowoszara z włosem dłuższym. Podbródek, gardło i brzuch są białe. Także spód ogona jest biały i z frędzlami długich włosów po bokach. Spłoszone jelenie uciekają potrząsając w charakterystyczny sposób ogonem (długości 15—28 cm) wzniesionym jak biały sztandar. Jeleń wirginijski lubi tereny mieszane — pola i łąki poprzedzielane lasami. Rykowisko odbywa się w końcu października i w listopadzie. Godowym głosem byków bezlitośnie ze sobą walczących jest gwizd. Ciąża trwa 7 miesięcy. Łania rodzi w maju lub w czerwcu jednego do dwóch cielaków z białymi plamkami na grzbiecie i na bokach.

Jeleniowate posługują się lustrem, aby dać znać pobratymcom o swoim zaniepokojeniu. Włosy tej części ciała są przeważnie innego koloru niż kolor sukni. Chodzi w zasadzie o białą plamę znacznie się powiększającą gdy zwierzę, zdenerwowane lub przerażone, jeży na niej włosy. Inne jelenie odbierają to jako sygnał alarmowy. Ten system sygnalizacyjny jest u niektórych gatunków wspomagany ruchami ogona kontrastowej barwy: 3a — jeleń europejski, 3b — daniel, 3c — jeleń sika, 3d — jeleń wirginijski, 3e — sarna. U jelenia wirginijskiego klasy wiekowe są następujące: młodzik (4a), szydlarz (4b), druga głowa (4c) i trzecia głowa (4d). Byki zrzucają poroże od stycznia do marca.

W Polsce nie występuje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *