Kategorie
Ptaki

Kania ruda

Kania ruda

Ptaki drapieżne są mięsożerne. Występują na końcu łańcucha pokarmowego, co oznacza, że żywią się innymi zwierzętami mięsożernymi lub roślinożernymi. Większa część drapieżnych łowi zdobycz żywą, inne — jak sępy i kondory, są padlinożercami. Kanię trudno jest definitywnie zaliczyć do jednej z tych kategorii. Są one dostatecznie silne i szybkie, aby atakować drobne ofiary, jak wróble, myszy polne, krety czy jaszczurki, ale często zadowalają się padliną, resztkami posiłku mięsożerców, lub dotąd prześladują innego drapieżcę aż ten, zmęczony, porzuca swój łup.

Kania ruda gnieździ się w południowej, środkowej i północnej Europie aż do południowej części Skandynawii, a na zimę przenosi się w rejon Morza Śródziemnego.

Kania czarna (Mifous migrans), gatunek bliski kani rudej, gniazduje w tych samych regionach, ale jej zimowiska znajdują się bardziej na południe, w zwrotnikowej i południowej Afryce.

Oba gatunki budują wielkie gniazda z gałęzi i suchej trawy, wysoko na drzewach, na obrzeżach lasów. Co roku wracają do tego samego gniazda i w razie potrzeby — naprawiają. Wskutek tego po kilku latach konstrukcja ma ponad metr średnicy i 80 cm głębokości. Oprócz gałązek do budowy gniazda kania wykorzystuje wszelkiego rodzaju odpadki przemysłowe jak: szmaty, papier, kawałki gumy itp.

Z rozróżnieniem dziennych drapieżnych może mieć trudności nawet doświadczony myśliwy. Ich identyfikację utrudnia niezbyt kolorowe upierzenie. Natomiast kanie są łatwo rozpoznawalne. Podczas lotu bardzo widoczne jest wycięcie w ich ogonie. Oba gatunki są doskonałymi lotnikami, a rozpiętość ich skrzydeł waha się od 120 do 160 cm.

Kania ruda jest nieco większa, a jej upierzenie jest bardziej rude (1). Jej długi ogon jest głęboko wycięty (5). Duża biała plama na skrzydłach (2) kontrastuje z czarnymi lotkami. W locie widać, że jej skrzydła są zagięte.

Kania czarna jest mniejsza (3), jej ciemnobrązowe upierzenie jest widoczne nawet w locie (4). Jej ogon jest mniej wycięty (6) niż u kani rudej.

Oba gatunki są pod całoroczną ochroną. Gatunek chroniony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *