Kategorie
Ptaki

Kawka – Corvus monedula

Kawka – Corvus monedula

Kawki gnieżdżą się w niszach i różnych zagłębieniach. W okresie budowy gniazd spotkać je można w różnych miejscach. Lubią szczególnie stare zamki, ruiny i wieże kościelne. W lasach prześwietlonych zajmują wydrążone pnie drzew, ale gnieżdżą się również na skałach, na gliniastych brzegach, w sztucznych drewnianych gniazdach. Kolonie kawek (4) są rozsiane po całej Europie, na północnym zachodzie Afryki i na północy Azji. Okres godowy kawek zaczyna się w końcu lutego, w czasie gdy ptaki wracają do swoich siedlisk po zimowych migracjach. Samce muszą walczyć o najlepsze miejsce do budowy gniazda. Para zaczyna od zgromadzenia budulca. Jeśli jamka jest obszerna, kawki gromadzą metrowej grubości warstwę gałęzi, słomy, trawy, liści, a nawet papieru, w której dopiero drążą właściwe gniazdo i wyścielają sianem, włosiem końskim, sierścią i puchem. W kwietniu lub w maju samica znosi 4 do 6 jaj (3), o wiele jaśniejszych niż u innych krukowatych. Wysiaduje je sama przez 17—18 dni. Samiec wyręcza ją w tym bardzo rzadko, raczej dostarczając jej pożywienia. Małe kawki wykluwają się okryte lekkim puchem. W gnieździe pozostają przez miesiąc, a rodzice dostarczają im pokarmu wyłącznie zwierzęcego.

Po opuszczeniu gniazda młode kawki pozostają z rodzicami. Kolonię opuszczają w końcu czerwca, aby jesienią przyłączyć się do stad gawronów, z którymi wędrują dość daleko od miejsc gniazdowania.

Kawki są ptakami osiadłymi i nie podejmują długich migracji, oprócz zmiany miejsca w niekorzystnych porach roku. Latem są przede wszystkim owadożerne, i zbierają się często w miejscach zaatakowanych przez szkodniki. 25% ich pożywienia stanowi pokarm roślinny (ziarno, owoce i jagody).

Kawka jest wielkości gołębia. Całkowicie czarna, ma szaropopielate plamki na karku i po obu stronach głowy. Brzuch ciemnoszary. Samiec jest tej samej wielkości i takiego samego ubarwienia jak samica (1). W locie można kawkę rozpoznać po szybkich uderzeniach skrzydeł i szarym spodzie (2). Wydaje urywane krzyki przypominające szczekanie psa. Nie poluje się.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *