Kategorie
Psy

KING CHARLES SPANIEL

KING CHARLES SPANIEL

Wzorzec wpisany do rejestru FCI pod liczbą 128a (22. VI. 1964 r.)

Wrażenie ogólne. Pies zwarty i krępy o delikatnych liniach, swobodnych i eleganckich ruchach.

Głowa. W części mózgowiowej masywna (w stosunku do wielkości tułowia), dobrze wysklepiona i zaokrąglona nad oczami. Nos czarny z szeroko rozwartymi nozdrzami, bardzo krótki i zadarty. Krawędź czołowa wyraźnie zaznaczona. Szczęka i żuchwa graniaste, szerokie i głębokie. Pysk wyraźnie zadarty. Żuchwa szeroka; schodzące się wargi tworzą piękne wykończenie pyska. Policzki nie zapadnięte pod oczami, lecz dobrze wypełnione. Oczy bardzo duże, ciemne, szeroko rozstawione, o sympatycznym wyrazie. Szpara powiekowa graniasta w stosunku do linii twarzy. Uszy nisko osadzone, zwisające całkiem płasko na policzkach, bardzo długie, ozdobione piórami.

Tułów. Klatka piersiowa głęboka i szeroka. Grzbiet krótki i poziomy.

Kończyny. Krótkie i proste.

Ogon. Z obfitą chorągwią, noszony nie powyżej grzbietu.

Szata. Długa, jedwabista i prosta. Lekko falista dopuszczalna. Na nogach, uszach i ogonie wymagane obfite pióra.

Maść. Czarna podpalana — intensywnie lśniąca czerń z lśniącymi mahoniowymi znaczeniami na pysku, nogach, piersi, na uszach, na dolnej stronie ogona oraz z plamkami nad oczami. Trójbarwna — tło perłowobiałe z dobrze rozmieszczonymi czarnymi,łatami, lśniące podpalanie na policzkach, uszach, na dolnej stronie ogona oraz plamki nad oczami. Biała „łysina” między oczami aż do czoła. U odmiany Blenheim: tło perłowobiałe, łaty kasztanowate, symetrycznie rozmieszczone. Szeroka jasna łysina z „plamką” na środku czoła. Plamka ta wymagana jasnokasztanowata (średnicy 18 mm). Umaszczenie czerwone — jednolicie intensywnie kasztanowate.

Masa. Najbardziej pożądana 3,2—5,6 kg.

Wady. Obecność białych włosów na piersi u czarnych podpalanych i kasztanowatych psów uważana jest za małą wadę a białe łaty za dużą. Wystający język — wadliwy, choć nie powoduje dyskwalifikacji. Szata kędzierzawa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *