Kategorie
Ptaki

Kobuz

Kobuz

Najdoskonalszym zmysłem u dziennych ptaków drapieżnych jest wzrok. Narządy działające w trakcie polowania można by przedstawić w następującej formule: oczy-skrzydła-szpony-dziób. Dzięki ostrości widzenia ptak drapieżny z dala dostrzega zdobycz, mocne skrzydła pozwalają mu ją dopaść i schwytać, a zabija pazurami, pomagając sobie niekiedy dziobem (sokoły). Ptaki drapieżne mają oczy duże, rozmieszczone po bokach, ale raczej bliżej przodu głowy. Dzięki takiemu rozmieszczeniu oczu, sokoły polujące wyłącznie w powietrzu mają zapewnione szerokie pole widzenia, pozwalające na umiejscowienie zdobyczy w chwili ataku. Kobuz zawsze doskonale wie, co się dzieje wokół niego. Orły, krogulce i jastrzębie polujące nad zaroślami, gdzie kryją się wśród gałęzi, mają oczy umieszczone z przodu, chronione silnie rozwiniętymi lukami brwiowymi. Ptaki te nie potrzebują doskonałego widzenia panoramicznego; dla nich ważne jest dokładne dostrzeganie wszystkiego co się rusza przed nimi i pod nimi.

Kobuz jest doskonałym przedstawicielem powietrznych myśliwców. Bytuje prawie w całej Europie (z wyjątkiem wysuniętych krain północnych), w dużej części Azji i Afryki Północnej. Jego zimowiska znajdują się na południu Azji i Afryki. Przenosi się tam w październiku, w kwietniu wraca do miejsc gniazdowania. Lubi odkryte tereny uprawne usiane kępami drzew.

Kobuz jest prawie doskonałą, zminiaturyzowaną kopią sokoła wędrownego, podobnie jak krogulec w stosunku do jastrzębia. Dorosły kobuz ma grzbiet ciemnoszary, jasny brzuch z czarnymi pionowymi prążkami i rudawe podogonie oraz nogawice (1). W locie delikatną sylwetką przypomina jerzyka.

Jego długie wąskie skrzydła są silnie zagięte do tyłu. Krótki, zwężony na końcu, ogon oraz ciemna głowa kontrastująca z jasnym spodem (2). Młode (3) mają bardziej brązowy grzbiet, brzuch brązowo nakrapiany, a nogawice nie są jeszcze rude. Tak jak osobniki dorosłe mają już wyraźne wąsy, charakterystyczne u niektórych sokołów. Chodzi o ciemne pióra wyrastające od nasady dzioba do podgardla, wyróżniające się na jasnym tle. Samica kobuza znosi 2 do 4 jaj nakrapianych brązowo i czerwono (4). Wysiaduje je około 28 dni. Gatunek chroniony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *