Kategorie
Zwierzęta

Kozica – Rupicapra

Kozica – Rupicapra

Kozica występuje tylko w górach, na wysokości od 1000 do 2500 m n.p.m. Można ją spotkać w Alpach, w Pirenejach, we włoskich Apeninach Abruzów, w Karpatach w Rumunii, w masywach czechosłowackich i bałkańskich, w Azji Mniejszej i na Kaukazie. Kozica jest przystosowana do wspinania się na urwiste ściany, osypiska i oblodzone stoki. Jej ciało jest silnie umięśnione, kończyny suche, stosunkowo krótkie. Racice ma twarde na brzegach zaostrzone, nieco wysunięte, tworzące jakby klingę pozwalającą zwierzęciu wspiąć się na najmniejszy gzyms. Zadziwiające są możliwości ruchowe kozicy oraz zdolność oceny odległości z absolutną dokładnością. Kozice z łatwością wykonują siedmiometrowe skoki i nie obawiają się skoczyć wiele metrów w dół. Ślad kozicy (3) przypomina ślad kozy: ma wydłużony kształt i 5—6 cm długości. Ślad kończyn przednich jest klinowaty, a tylnych zbliżony do owalu. Ślad zostawiony przez kozicę idącą lub biegnącą wygląda tak jak trop sarny. Obie płci noszą pionowo ustawione rogi (tzw. haki). Rogi samicy są lekko sierpowate (4), rogi samca (capa) są bardziej zakrzywione do tyłu; ich końce mogą być wygięte aż o 180° (5). Jednak kształt rogów nie jest pewnym środkiem na odróżnienie samca od samicy. Dorosłe samce ważą 35—50 kg, a masa ciała samicy wynosi tylko 30—40 kg. Samiec kozicy ma 130—140 cm długości i 80 cm wysokości w kłębie.

Letnia suknia kozicy jest brązoworuda z czarnym, wyraźnym pasem (2) przebiegającym przez grzbiet zwierzęcia. Gładki włos nie przekracza 3 cm długości, podczas gdy na prawie czarnej (1) sukni zimowej włosy na grzbiecie mogą dochodzić do 20 cm długości.

Ruja zaczyna się w drugiej połowie listopada i kończy w połowie grudnia.

W tym okresie samce walczą ze sobą i gwałtownie chudną, gdyż źle się odżywiają. Po rui niektóre z nich nie odzyskują pierwotnej wagi i giną zimą. Ciąża trwa 26 tygodni. Kozica rodzi przeważnie jednego koźlaka. Przedtem samica oddala się od stada i wraca po dwóch miesiącach, chociaż koźlę może jej towarzyszyć już po dwóch godzinach. Gatunek chroniony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *