Kategorie
Ptaki

Krakwa

Krakwa

U kaczek zaznacza się bardzo wyraźnie dymorfizm płciowy. Samiec ma bardzo kolorowe upierzenie i większą masę ciała niż samica, która ponadto ubarwiona jest skromnie. Kontrast jest widoczny szczególnie w okresie od października do czerwca, kiedy to przybierają upierzenie godowe. Kaczki pierzą się dwa razy do roku. W czasie lub pod koniec lata, po okresie gniazdowania, upierzenie odnawia się w całości. Kaczki zrzucają całkowicie lotki, co uniemożliwia im lot przez około 3 miesiące. Samce pierzą się najpierw, samice po wysiedzeniu jaj. W tym okresie samce są podobne do samic. W jakiś czas po całkowitym wypierzeniu, w miesiącach jesiennych i zimowych, niektóre partie upierzenia okrywowego odnawiają się i kaczka przybiera barwne upierzenie godowe, które zachowuje aż do następnego pierzenia. Kaczor krakwy ma najbardziej matowe upierzenie wśród kaczek powierzchniowych. Jego mało kontrastowa szata jest zaledwie nieco bardziej kolorowa niż u samicy.

Krakwa gniazduje prawie w całej Europie i w Azji, w tych samych miejscach co krzyżówka, nie występuje jednak równie wysoko. Między kwietniem a czerwcem samica znosi w gnieździe wysłanym ciemnym puchem 6 do 14 szarozielonych lub kremowych jaj. Wysiaduje przez 26—28 dni.

Krakwa jest mniejsza niż krzyżówka. W jej skromnym upierzeniu dominuje barwa szarobrunatna. Głowa samca jest brązowa, grzbiet szary, boki obrzeżone bielą. Kuper jest czarny (1). W spoczynku i w locie (2) widoczne są na skrzydłach białe prostokątne lustra obrzeżone czarno i brązowo. Widoczny jest także kontrast między szarymi bokami i czarnym kuprem. Upierzenie samicy jest skromne, brunatnej barwy. W locie i w spoczynku widać u niej, podobnie jak u samca, białe lustro (3, 4). W okresie zaniku upierzenia godowego samiec jest podobny do samicy, ale brązowa plama obok lustra pozwala zawsze go odróżnić. Gatunek ten odżywia się zasadniczo pokarmem roślinnym: liśćmi, pędami i pączkami roślin wodnych i brzegowych, czasem źdźbłami zbóż. Krakwa wyławia z wody także nieco pokarmu zwierzęcego. Ptak łowny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *