Kategorie
Ptaki

Kruk – Corvus corax

Kruk – Corvus corax

Krukowate są największymi ptakami rzędu wróblowatych. Wyróżniają się dużą „inteligencją” objawiającą się wielką ostrożnością i nieufnością oraz zdolnością do naśladowania głosu innych zwierząt lub człowieka. Kruk zamieszkuje Europę (z wyjątkiem regionów centralnych), część Azji i Afryki Północnej. Jest największym przedstawicielem rodziny krukowatych. W średniowieczu, a także w wiekach następnych, kruk był pospolity w całej Europie, ale prześladowano go za szkody, które — jak mniemano — wyrządzał w zwierzynie drobnej. Poza tym uważany był za ptaka odrażającego, gdyż żywił się padliną. Stopniowo kruk został zmuszony do ucieczki w góry i mało dostępne regiony leśne. Ostatnio liczba kruków nieco wzrasta, pojawiają się one ponownie w regionach, które dawno opuściły. Dziś gatunek ten stał się ponownie pospolity w Alpach i zachodnich Karpatach. Kruk, jako ptak osiadły, buduje gniazdo na wysokich niedostępnych skałach lub na wierzchołkach najwyższych drzew. Jest monogamiczny. Dzieli gniazdo z samicą przez wiele lat. Para wraca do gniazda wiosną i zabiera się do jego naprawy wystrzegając się ewentualnej obecności człowieka. Samiec dostarcza budulca (konary, gałęzie, trawa, mech, sierść), a samica naprawia gniazdo. Dzięki tym corocznym pracom osiąga ono po kilku latach ogromne rozmiary: może mieć 1 m średnicy i tyleż głębokości.

Samica znosi 5 do 6 jaj (4), które wysiaduje przez 20—23 dni. Rozmiary kruka są prawie identyczne jak myszołowa zwyczajnego. Jego masa ciała wynosi 1 do 1,5 kg, wysokość 50 cm, a rozpiętość skrzydeł około 1 m. W locie widać jego ścięty w kształcie klina ogon (2). Długie i szerokie skrzydła pozwalają krukowi szybować w sposób podobny do drapieżnych: zakreśla szerokie koła i ciasno bierze zakręty. Jego całkowicie czarna szata połyskuje metaliczną purpurą (1). Kruk odznacza się silnym, dość grubym dziobem pozwalającym mu chwytać drobną zdobycz, a w razie potrzeby skutecznie się bronić. Od czarnowrona różni się rozmiarami i klinowatym ogonem (3). Gatunek chroniony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *