Kategorie
Ptaki

Kuropatwa skalna

Kuropatwa skalna

Kuropatwa skalna bytuje na stokach Alp we Włoszech i na Bałkanach. Można ją również spotkać na skalistych nagich zboczach, w kolczastych zaroślach oraz wśród innej roślinności. Kuropatwa skalna jest jakby górską repliką równinnej kuropatwy szarej, którą przypomina wielkością i sylwetką. Oba gatunki kuropatw żywią się podobnie: pokarmem zwierzęcym i roślinnym.

Kuropatwa czerwona (Alectoris rufa) występuje na Półwyspie Iberyjskim, w rejonach, w których nie występuje jej krewna — kuropatwa szara. Różni się sposobem gnieżdżenia się, niezwykłym zresztą u kuraków. Kuraki mogą być poligamiczne lub monogamiczne. Kuropatwa czerwona jest monogamiczna, ale każde z rodziców bierze na siebie obowiązek opieki nad częścią potomstwa. W okresie od maja do lipca samica wyszukuje zagłębienie wśród skał, które szybko wyściela źdźbłami trawy. Znosi 20 do 30 jaj, codziennie jedno. Są one pokryte czerwonymi i brązowymi plamkami. Kiedy zniesie połowę jaj, zostawia je samcowi, a sama natychmiast zabiera się do budowy drugiego gniazda, w którym znosi resztę jaj. Pisklęta wykluwają się po 24—26 dniach. Z jaj wysiadywanych przez samca pisklęta wylęgają się oczywiście o kilka dni wcześniej. Ten typ gnieżdżenia się ogranicza straty tak częste u ptaków gnieżdżących się na ziemi.

Kuropatwa skalna ma około 35 cm długości. Samica i samiec są tak samo upierzone. Grzbiet mają szarawy, na podgardlu można zauważyć białą, obwiedzioną czarnym kolorem plamę, dobrze widoczną w spoczynku i w locie (2). Boki mają w czarne, białe i czerwone paski. Dziób i łapy są żywoczerwone (1). Pisklęta są okryte brązowoczerwonym puchem z czarnobiałym deseniem na grzbiecie (3).

Kuropatwa czerwona jest bardzo podobna do skalnej nie tylko z wyglądu, ale także z zachowania. Jej płaszcz jest ciemny, brązowoczerwony, czarny pas na piersi przechodzi w dół w formie czarnych prążków (4). W locie widać czerwoną dolną część ogona, co pozwala odróżnić ją od kuropatwy skalnej. W niektórych krajach kuropatwa skalna podlega ochronie, w innych hodowla umożliwia jesienne polowania. Jest ceniona ze względu na smaczne mięso.

W Polsce nie występuje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *