Kategorie
Zwierzęta

Łoś – Alces alces

Łoś – Alces alces

Łoś jest największym zwierzęciem z rodziny jeleniowatych Europy. W Europie występuje na północy i północnym-wschodzie, skąd wyjątkowo przemieszcza się na zachód i południowy-wschód. Mimo iż jest spokrewniony z jeleniami, nie ma ich wdzięku ani smukłości. Jest masywny, jakby z grubsza ciosany. Jego wydłużona głowa jest kanciasta, pysk długi i zwisający. Długie włosy na karku tworzą grzywę, pod brodą zwisa luźna skóra. Szeroko rozgałęzione poroże o długości rozłogi (rozpiętość tyk poroża w największym rozwarciu) do 2 m, może ważyć 20 kg. Masa ciała dorosłego byka wynosi 320—450 kg, przy czym niektóre osobniki mogą ważyć ponad 500 kg (1). Klępa (samica) (2) waży 275—375 kg. Długość byka wynosi 2—3 m, wysokość w kłębie — 180—235 cm. Mimo wielkości i znacznej masy ciała porusza się z lekkością.

Łosie bytują w lasach liściastych i mieszanych, ale wolą bagnistą tundrę. Pozornie błotniste tereny nie są odpowiednie dla tak ciężkich zwierząt, ale w czasie stąpania racice łosia rozszerzają się, a ich zwiększona powierzchnia zapobiega zapadaniu się. Ślad łosia ma 10—20 cm długości i 9 13 cm szerokości (3). Łoś nie boi się wody: zanurza się po pierś, dobrze pływa i chętnie zgryza rośliny wodne. Powoduje znaczne szkody wśród drzew liściastych, gdyż jego dzienne zapotrzebowanie pokarmowe wynosi 10—30 kg.

Bukowisko (okres godowy) u łosi występuje w sierpniu i wrześniu, czasem przedłuża się. Byki walczą tak jak jelenie wydając słyszalne z daleka ryki. Poligamia nie występuje tak często jak u jeleni.

Jeden byk zapładnia z reguły tylko jedną klępę i z tej przyczyny walki zdarzają się rzadziej i nie są tak gwałtowne. Ciąża trwa 225—240 dni. W kwietniu lub maju klępa rodzi jedno — dwoje młodych o masie ciała 10—16 kg (4).

Poroże łosia stanowią rosochy z odrostkami (tzw. forma łopatacza) (1), ale może się ono ograniczać do prostych tyk (5), tzw. forma badylarza, mniej cenionych przez myśliwych. W miarę rozwoju poroża łoś przyzwyczaja się do jego masy. Gdy tyki opadają, jedna po drugiej, łoś dla utrzymania równowagi skręca szyję i obraca głowę.

Poluje się tylko na badylarze (5). Gatunek łowny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *