Kategorie
Ptaki

Łyska

Łyska

Już w marcu, a czasem nawet wcześniej, na wodach, na których lód ledwo stopniał, pojawiają się stada łysek powracające z zimowisk na południu Europy. Stopniowo tworzą się pary separujące się od reszty stada. Samce rozpoczynają walki o terytoria i w ich obronie: stroszą pióra, rozpościerają skrzydła i „pedałując” po wodzie atakują intruza uderzeniami dzioba i skrzydeł. Wydają wówczas głośne ostre krzyki. Terytorium każdej pary obejmuje niewielką powierzchnię pokrytą roślinami wodnymi, na której buduje gniazdo z dostępem do oczka wody.

Łyska jest ptakiem pospolitym w całej Europie, z wyjątkiem północnej Skandynawii. Zadowala się nawet niewielkimi stawami. W budowie gniazda uczestniczą oba dorosłe ptaki używając do konstrukcji łodyg i liści roślin wodnych. Mocują je w trzcinach na fundamencie z sitowia lub na wysepkach na podłożu z mułu.

Samica składa w kwietniu i maju jedno jajo dziennie. Kończy po zniesieniu 5 do 12 jaj (4). Oboje rodzice wysiadują je na zmianę przez 22—24 dni, a po wykluciu się piskląt wspólnie je karmią. Małe łyski mają czarny puch, a głowę ubarwioną czerwono i żółto (3). Bardzo szybko opuszczają gniazdo. W chwilach zagrożenia potrafią nurkować. Jeszcze przez jakiś czas po wykluciu się wracają do gniazda, w którym śpią i odpoczywają.

Ciało łyski jest masywne i zaokrąglone tak, że rozmiarami i kształtem przypomina ona raczej kaczkę. Różni się jednak od niej dziobem, który nie jest płaski, ale spiczasty, koloru białego przechodzącego przy nasadzie w białą czołową płytkę w kształcie kropli kontrastującą z całkowicie czarną szatą (1). Upierzenie młodzieży jest bardziej matowe, brzuch i pierś szarawe. Młode mogą nie mieć płytki czołowej, a jeżeli występuje — jest koloru szarozielonego (2). Łapy nie są błoniaste, ale zaopatrzone w twarde narośla (5), które pozwalają zidentyfikować tropy łyski (6). Przed poderwaniem się do lotu łyska musi długo biec po wodzie na sposób kaczek nurkujących. Poluje się na nią w tym samym czasie i w ten sam sposób jak na krzyżówkę. Mięso nie jest zbyt cenione ze względu na zapach mułu Przed przyrządzeniem zaleca się ściągnąć skórę, a mięso macerować w mleku. Gatunek łowny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *