Kategorie
Ptaki

Markaczka czarna

Markaczka czarna

Wszystkie dotychczas opisane kaczki odznaczały się mniej lub bardziej barwną szatą, a zwłaszcza samce upierzeniem godowym. Natomiast markaczka czarna jest całkowicie czarna. Jest kaczką nurkującą, należącą do tej samej rodziny co Aythya ferina. Gniazduje na północy Europy i w Azji. Buduje gniazda na wysepkach lub na brzegach jezior, w tajdze lub w tundrze. W czerwcu samica znosi 6 lub 9 beżoworóżowawych jaj. Młode wylęgają się po 28—30 dniach wysiadywania i samica prowadzi je od razu do wody. Kaczęta natychmiast nurkują w poszukiwaniu mięczaków, wodnych owadów w różnych stadiach rozwoju i drobnych skorupiaków. Częściowo, tak jak dorosłe osobniki, żywią się roślinami. Markaczka czarna zimuje na wybrzeżach Europy od Skandynawii po Półwysep Iberyjski.

Markaczka brunatna (Melanitta tusca), bliska krewna markaczki czarnej, gnieździ się w tych samych rejonach. W przeciwieństwie do czarnej markaczka brunatna pojawia się także na wschodnim wybrzeżu Skandynawii, skąd przechodzi bardziej na południe. Jej zimowiska znajdują się na brzegach Morza Północnego i Bałtyku, w Wielkiej Brytanii i sięgają na południu do Zatoki Gaskońskiej. Do gnieżdżenia się wybiera takie same miejsca jak markaczka czarna. Oba gatunki rzadko zapuszczają się w głąb lądu, gdzie są chronione. Poluje się na nie na północy Europy.

Markaczka czarna jest łatwa do rozpoznania. Można ją pomylić tylko z łyską. Jednakże łyska ma inny kształt dzioba. Jej biały dziób jest przedłużony białą czołową płytką, podczas gdy górna połowa dzioba markaczki czarnej jest pomarańczowa ze zgrubieniem u nasady (1). Samica jest ciemnobrązowa z jaśniejszym brzuchem i białawymi policzkami (2).

Markaczka brunatna. Samiec jest ciemnoczarny, ma białe lustro i takiej samej barwy plamę koło oka (3). Samica jest brunatna, z białym lustrem i białawą, ledwie zauważalną, plamą na policzkach (4). W locie, ponieważ oba samce są czarne, markaczkę brunatną można odróżnić po białym lustrze na tylnej części skrzydeł. Młode są pokryte prawie czarnym puchem. Ptak łowny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *