Categorieën
De vogels

Czarnowron – Corvus corone corone

Czarnowron – Corvus corone corone

De kraai is een zittende vogel, gedeeltelijk migranten. Er zijn in Europa twee rassen bekend die verschillen in vachtkleur: in West-Europa is er een zwarte leeuw (1), en in Midden- en Oost-Europa de grijze kraai (Bonte kraai) (2). De rivieren Elbe en Moldau vormen een natuurlijke grens in Midden-Europa en scheiden de zones waar deze twee ondersoorten voorkomen.. Het gebeurt, dat de zwarte kraai en de grijze kraai in sommige streken samenleven, ja, dat je hun vele hybriden kunt ontmoeten, wiens verenkleed speelt met verschillende tinten van grijs tot het diepste zwart, de grijze individuen zijn donkerder dan de grijze kraai (3).

Beide ondersoorten leven identiek. De bosdienst is terughoudend om kraaien in het bos te tolereren. Ze eten zowel plantaardig als vleesvoedsel, maar ze geven de voorkeur aan mals vlees. Ze vliegen laag, wachtend op een gemakkelijke prooi tijdens de periode van fazantennesten, patrijzen of hazen die uitkomen. Als ze een nest met eieren raken, hun lot is gedoemd! Ze eten ook insecten en slakken, ze jagen op muizen, maar ze kunnen ook tevreden zijn met aas en plantenvoeding. Echter, de schade, wat ze doen in de nesten, zijn aanzienlijk: jaarlijks 25% verliezen bij het leggen van patrijzen is het werk van de kraaien. Zelfs de nesten van grote vogels, zoals eenden, tsaple, en ook wat roofzuchtig, worden niet gespaard. Om deze reden worden kraaien neergeschoten, sroki, kauwen en gaaien het hele jaar door zonder beperkingen.

Kraaien ze zijn erg woest, vooral tijdens de broedperiode. Ze bouwen hun nest al heel vroeg in het voorjaar, vanaf maart. Ondanks zijn grootte (40 cm in doorsnee) het nest is heel goed verborgen in een struikgewas van takken. De basis van het nest bestaat uit twee centimeter dikke takken (4een) bedekt met een laag dunnere twijgen (4b) en een dikke laag gras, wortels en aarde (4c). Deze constructie is bekleed met droog gras en haar (4d). Het nest is meestal 10-20 m hoog, op een boom die groeit op een boskwab, van waaruit u de omgeving goed kunt observeren. Tussen april en mei legt het vrouwtje 5 Doen 6 blauwgroene eieren met donkergrijze vlekken (5), waar ze zichzelf langs slaat 17 dagen. Jonge kraaien verlaten daarna het nest 30 dagen na het uitkomen. Hun ouders zorgen de eerste maand van hun leven voor hen.

Het komt niet voor in Polen.