Categorieën
De vogels

Bielik (birkut)

Bielik (birkut)

Seksueel dimorfisme is minder uitgesproken bij roofvogels dan bij andere groepen vogels. Bij sommige soorten is het mannetje iets kleurrijker dan het vrouwtje, maar meestal lijken ze erg op elkaar. Er is echter een verschil in grootte: het vrouwtje is meestal veel groter, soms met een derde. De kleine Europese roofvogels zijn niet groter dan de tortelduif, de spanwijdte van het gemiddelde is van 120 Doen 150 cm, en hun lichaamsgewicht is van 800 Doen 1000 g.

Bielik, behorend tot de groep adelaars, het is de grootste Europese roofvogel. Hij nestelt aan de noordkust van Europa, van Duitsland naar het oosten, in het hele Palearctische gebied. Het is een platte vogel, nestelt zich in de buurt van water en waagt zich slechts zelden tijdens zijn wintermigraties naar plaatsen met grotere hoogte. De Amerikaanse zeearend wordt geassocieerd met het watermilieu, waarin hij zijn voedsel verkrijgt. Het vliegt door te glijden of door gelijk met het water te glijden en grote vissen te raken, zelfs met een gewicht van 6-8 kg. Vis is het belangrijkste voedsel, maar het valt ook vogels en zoogdieren aan die zo groot zijn als de zijne, zoals reigers, eenden, vossen of biggen. Hij veracht ook geen aas. Amerikaanse zeearend consumeert gemiddeld dagelijks 700 g voedsel. Het lichaamsgewicht van een volwassen vogel is 4-6 kg, daarom eet hij vrij veel voedsel. Omdat hij geen aas veracht, in de winter eet het afval of overblijfselen van zeevissen. Dit maakt het voor hem gemakkelijker om te overleven, omdat het steeds minder voorkomt.

De vlucht van de zeearend lijkt zwaar en traag. Deze indruk wordt versterkt door de grote spreiding van zijn vleugels 2,5 m. Tijdens actieve vlucht kan de zeearend snelheid bereiken 60 km / u, dat wil zeggen, als een kraai. Het glijdt ook vaak en houdt de vleugels stijf in één vlak (4).

Volwassen Bielik het is bruin, zijn ongerepte witte staart is driehoekig afgewerkt (1). Deze functie, duidelijk zichtbaar tijdens de vlucht (2), stelt u in staat de soort en leeftijd van de vogel te herkennen. De staart en de rest van het lichaam van jonge zeearenden zijn bruinzwart (3). De staart wordt met de jaren helderder, tot volledig wit in het vierde of vijfde levensjaar, dat wil zeggen, op de leeftijd van, waarin de zeearend zich kan voortplanten.

Beschermde soorten.