Categorieën
De vogels

Dekbed

Dekbed

Op de eenden wordt gejaagd vanwege de uitstekende smaak van het vlees. In sommige landen worden zelfs de eieren van sommige soorten gegeten, vooral eidereend en podgorzałka. Dekbed, de grootste van de Europese eenden, het wordt in veel landen beschermd. In de Scandinavische landen wordt er intensief op gejaagd, maar op een strikt gereguleerde manier. Eider dons wordt gewaardeerd om zijn lichtheid en uitstekende isolerende eigenschappen. Het wordt gebruikt bij de productie van dekbedden en kussens, en daarom wordt de populatie van deze eend strikt gecontroleerd.

Dekbed nesten aan de oevers van de zeeën van Noord-Europa en op de eilanden van de Noordzee. Het nesten vindt plaats van april tot juni. Na het opheffen 4 Doen 6 groengrijze eieren, elk met een gewicht van ongeveer 100 g, het vrouwtje plukt de pluisjes van de borst tot op de huid. Het geeft de eieren een constante temperatuur tijdens de incubatie. Dankzij de haakachtige structuur ontstaat er een compacte pool. Het totale gewicht van de nestliner is ca.. 60 g, inclusief 15 g - pure pluisjes. Een deel van het dons wordt tijdens het broeden opgepakt, want de aanwezigheid van de mens schrikt de vrouwtjes niet af. De rest van de pluisjes wordt opgevangen na het uitkomen van de jongen. Natuurlijk wordt dons vermengd met droog gras, dus het wordt gereinigd met behulp van speciale zeven. In IJsland krijgen verzamelaars gemiddeld 15 dollars voor pluisjes verkregen uit één stopcontact.

Mannetje dekbed, als enige van alle eenden, hij heeft een zwarte buik en een witte vacht. De bovenkant van het hoofd is zwart. Er zit een groene vlek in de nek. Een sterke snavel verlengt de lijn van het voorhoofd (1). Tijdens de vlucht is hij te herkennen aan zijn korte nek ten opzichte van het lichaam en aan zijn zwart-witte vleugels (3). Ook de vlucht van de eidereend is onderscheidend: soms slaat het heftig met zijn vleugels zoals andere eenden, soms glijdt het door de lucht en glijdt het met stilstaande vleugels. Het verenkleed van vrouwtjes is bruin met donkerdere dwarse golvende lijnen (2). Twee uur na het uitkomen van de jongen leidt het vrouwtje hen (4) in het water. Onderweg of al op het water voegt hij zich bij andere families. In niet te diep water haalt het vrouwtje wormen en micro-organismen uit de modder, welke eendjes snel vangen. Het komt niet voor in Polen.