Categorieën
De vogels

Gawron – Comus frugilegus

Gawron – Comus frugilegus

Gawron, net als andere kraaiachtigen, maakt korte bewegingen in ongunstige seizoenen van het jaar. In de herfst en winter verspreiden de kuddes torens zich over het hele Europese continent, terwijl ze tijdens de broedperiode de zuidwestelijke streken volledig verlaten. In tegenstelling tot kraaien, welk nest verspreid, de torens stromen naar tientallen kolonies, en zelfs honderden individuen. Ze kiezen hoge bomen om hun nesten te bouwen. Het is niet ongebruikelijk om bomen te vinden, waarop veel nesten op grote afstand van elkaar liggen 1 m. Sinds februari, na winterproblemen, de torens keren terug naar hun nest en beginnen ze te repareren. Begin april legt het vrouwtje 5 Doen 6 eieren die lijken op zwarte kraaieneieren. De jongen komen uit 17 dagen van incubatie, en beide ouders voeden ze ongeveer 30 dagen. Jonge torens zijn erg luidruchtig. In tegenstelling tot kleine kraaien of eksters, schreeuwen ze onophoudelijk vanaf de eerste dag van hun leven.

Zoals alle koloniale vogels, torens ze houden elkaar veilig door collectief aan te vallen en daarom hoeven de jongeren niet stil te zijn en zich veilig te voelen. Vogels die geïsoleerd nestelen, hebben dit vermogen niet om zichzelf te verdedigen. Om deze reden zwijgen hun jongen, om geen aandacht op uzelf te vestigen.

Gawron (1) met een zwart verenkleed met een blauwachtige glans, wordt het vaak verward met een halsslagader, waarvan het zwarte verenkleed metallic groen of paars gloeit. De snavel van de toren is niet zo sterk als de snavel van de toren, het is dunner en zachter. Net als andere prooien, de toren heeft een harembroek met veren, die het scheenbeen bedekken. Oude torens zijn onfeilbaar te herkennen aan een interessant detail, namelijk na een stukje grijsachtige schilferende huid aan de basis van de snavel, zelfs tijdens de vlucht zichtbaar. Czarnowron daarentegen heeft stekelige snorharen aan de basis van zijn snavel (4). Jong, eenjarigen, de torens zijn nog niet zo kaal (2, 3); ze zijn alleen te herkennen aan de vorm van hun snavel en hun haviken. Roekens verlaten de velden tijdens het zaaiseizoen. Ze worden als ongedierte beschouwd, waarop wordt gejaagd. Plaag