Categorieën
De vogels

Het merk

Het merk

Het merk, czernica, uitschot, de zwarte en bruine eendjes behoren tot de duikeenden. In tegenstelling tot oppervlakteeenden zwemmen ze in een perfect horizontale positie, met een diep ondergedompelde torso en een kleine, de staart steekt iets boven het water uit. Hun hoofden zijn rond en groter dan bij andere eendensoorten, en de snavel is kort. Foeragerend, duiken ze en doorzoeken de modderige bodem, ze kunnen echter lange tijd onder water blijven. Om te kunnen vliegen, moeten ze over het water rennen, dan stijgen ze schuin naar boven op. Het grootste deel van de spiegel is zwart en wit, soms niet erg contrasterend. In tegenstelling tot de oppervlakte-eenden staan ​​de voeten van duikeenden verder naar achteren, waardoor ze drijven tijdens het lopen. De vingers zijn verbonden door een hoog ontwikkeld membraan. De wijsvinger heeft een harde rand.

Het merk nesten in de gematigde klimaatzones van Europa, Azië en Noord-Amerika. Het is een trekvogel. De meeste Europese populaties gaan voor de winter naar de mediterrane streken. Na terugkeer, zelfs voordat de gewrichten ontdooien, vormen paren. Eind april en in mei bouwt het vrouwtje een stevig nest direct aan het water, goed verstopt in riet en biezen. Tijdens het uitbroeden vult hij het nest met bruine of grijze pluisjes die uit zijn buik worden geplukt. Het kan verdragen 7 Doen 12 jaj, elk met een gewicht van ongeveer 80 g. Soms is het gewicht van alle eieren in het nest groter dan haar lichaamsgewicht (het is 750-1000 g). Na 23-24 dagen komen de kuikens uit, die het vrouwtje naar het water leidt.

Mannetje merken zijn gemakkelijk te herkennen aan hun paringskleding. Zelfs van een afstand is zijn grote bruinrode hoofd zichtbaar, in contrast met de zwarte borst en grijsachtige romp (1). Tijdens de vlucht zie je grijze vleugelvlakken en een zwarte stuit. De spiegel is een witachtige, zacht gemarkeerde strook aan de achterkant van de vleugels (2). Het vrouwtje is lichtbruin met een grijsbruine vacht (3). De pluisjes van jonge koppen zijn gelig, gespikkeld met bruine vlekken op het hoofd en op de rug (4). De koppen voeden zich met plantaardig en dierlijk voedsel. Op zoek ernaar duiken ze tot een diepte van 1-15 m. 12-16 blijven onder water, en soms zelfs 30 s. Tijdens het foerageren, tussen opeenvolgende duiken, ze rusten 4-6 seconden. Game vogel.