Categorieën
De vogels

Wintertaling

Wintertaling

De wintertaling nestelt zich op een groot grondgebied dat heel Europa beslaat (behalve 's middags), midden en noorden van Azië en bijna heel Noord-Amerika. Het is niet erg kieskeurig en stelt minder eisen aan zijn ecosysteem dan de wilde eend. Na zijn terugkeer van overwinteringsgebieden in Zuid-Europa en Afrika, stopt hij bij vijvers en vijvers, het is ook tevreden met wetlands. Soms worden zijn nesten gevonden in het gras of in de heide op boslikkers, niet te ver van het water. In tegenstelling tot een kruiswoordpuzzel, Wintertaling nestelt altijd op de grond. In april of mei legt het vrouwtje 10 jaj, die voorbij komt 23 dagen. Na het uitkomen blijven de kuikens in het nest 24 h, dan leidt de moeder ze naar het water. Als er gevaar is, de kleintjes reageren onmiddellijk op de alarmerende stem van hun moeder en verspreiden zich in het gebied. Als de moeder niet helemaal kalm is, waarschuwt ze haar kleintjes met herhaalde hoofd- en achterbewegingen van het hoofd. De kuikens omringen haar onmiddellijk en blijven bij haar. Vanaf de eerste dag voeden ze zichzelf door insecten op het water te verzamelen.

Nu is het zeker, dat de afname van de populatie van alle soorten eenden in geïndustrialiseerde landen voornamelijk te wijten is aan de systematische verwijdering van kustvegetatie en de vervuiling van het water met industrieel afval. De bescherming van de bestaande vegetatie en de bomen aan de oevers zijn maatregelen om de regressie van eenden en andere watervogels tegen te gaan.

Cyranka en groenblauw ze hebben praktisch dezelfde afmetingen en hetzelfde gewicht. Het belangrijkste verschil zit in het paarkleed van mannetjes: mannelijke wintertaling (1) heeft een bruine kop met twee zijdelingse bruine strepen aan de boven- en onderkant met dunne gelige lijnen omzoomd. Zijn romp is grijsachtig, een deel van de spiegel is groen met een metallic glans, de rest is zwart. Aan de randen van de spiegel, voorkant en achterkant, er zijn dunne bruinwitte strepen (3). Het vrouwtje is bruin (2), licht gevlekt, een derde van haar spiegel is metallic groen, tweederde zwart, omzoomd met witachtige strepen (4). In tegenstelling tot andere eenden vliegen blauwgroen zigzaglijnen. Na het uitkomen zijn de kuikens bedekt met een bruingele dons (5). Game vogel.