Categorieën
Huisdieren

Het hert plast – Cervus nippon

Het hert plast – Cervus nippon

Sika komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en Japan, waar het naar Europa werd gebracht om de lokale fauna te diversifiëren. Het wordt op sommige plaatsen in West- en Centraal-Europa verbouwd, in wild of in het wild. Het is een middelgroot hert, 120-150 cm lang, met een gewicht van 20-60 kg. Plassende hinde is kleiner dan mannetjes. De manier van leven en het uiterlijk van de sika lijkt op het Europese hert. Zijn zomerjurk is kastanjebruin (1) op witte vlekken, met een donkere streep op de buik. Zwart, over de lengte 25 cm staart, het steekt duidelijk af van de witte spiegel (witte vlek op de romp). De hinde heeft dezelfde jurk, maar het heeft geen gewei (2). De winterjurk van sikaherten is donkerder, bruingrijs of donkergrijs, geen duidelijke vlekken. Plassende herten worden boos bij het zien van damherten en reeën, die hij verjaagt van zijn territorium. In de zomer leven sikaherten in kleine groepen. Ze houden van gemengde bossen met vlaktes en lage bergen, waar ze overvloedig voedsel vinden. Net als Europese herten, ze beschadigen bomen door ze af te branden (knagen aan de schors). In mei of juni werpen de stieren hun gewei af, die in de herfst wordt vernieuwd. De bronstvorming vindt plaats in de tweede helft van oktober; Sika-stieren zijn minder dapper dan Europese hertenstieren. Hun paringsstem is een scherp gefluit. Zwangerschap duurt 7-8 maanden, dan baart de hinde gewoonlijk één kalf. Op plassende herten wordt op dezelfde manier gejaagd als op Europese herten.

Elk jaar verliezen mannetjesherten hun gewei; dan groeit een ander op, een mooier paar teken. Hoe ouder het mannetje, hoe majestueuzer zijn gewei is. Op basis van de vorm van het gewei en het aantal poten kan de leeftijd van de stier worden benaderd. Een betrouwbaarder criterium is de mate van tandslijtage. De vertakking van het gewei kent echter ook zijn grenzen. Oud gewei, de zwakkere en zwakkere stieren, het wordt dunner en dunner, en het aantal poten neemt af. Het gewei van het sikahert is minder vertakt dan dat van het Europese hert; de lengte van de teken is 30-60 cm. Jonge stieren zijn jonge duiven (3een), dan komen de uitblinkers (3b), tweede hoofd (3c), derde hoofd (3d); tientallen zijn zeer zeldzaam (3e).

Wildsoorten.