Categorieën
De vogels

Krakwa

Krakwa

De eenden zijn heel duidelijk seksueel dimorf. Het mannetje heeft een zeer kleurrijk verenkleed en een groter lichaamsgewicht dan het vrouwtje, die bovendien bescheiden gekleurd is. Het contrast is vooral merkbaar in de periode van oktober tot juni, wanneer ze het paarkleed aannemen. De eenden worden twee keer per jaar geruid. Tijdens of aan het einde van de zomer, na de broedperiode, het verenkleed is volledig vernieuwd. De eenden laten hun slagpen helemaal vallen, waardoor ze niet kunnen vliegen voor ca. 3 maanden. Mannetjes ruien eerst, vrouwtjes na het uitbroeden van eieren. In deze periode lijken mannetjes op vrouwtjes. Enige tijd na volledige uitspoeling, in de herfst- en wintermaanden, sommige delen van het dekkleed worden vernieuwd en de eend krijgt een kleurrijk paringskleed, die hij houdt tot de volgende rui. De krakwy drake heeft het saaiste verenkleed onder oppervlakteeenden. De laag contrasterende vacht is slechts iets kleurrijker dan die van het vrouwtje.

Krakwa nestelt bijna overal in Europa en Azië, op dezelfde plaatsen als de kruiswoordpuzzel, het is echter niet zo hoog. Tussen april en juni ligt het vrouwtje in een nest dat is omzoomd met donkere pluisjes 6 Doen 14 grijsgroene of crèmekleurige eieren. Het incubeert gedurende 26-28 dagen.

Krakwa is kleiner dan de kruiswoordpuzzel. Zijn bescheiden verenkleed wordt gedomineerd door grijsbruine kleur. Het hoofd van het mannetje is bruin, grijze rug, de zijkanten zijn omzoomd met wit. De stuit is zwart (1). In rust en tijdens de vlucht (2) witte rechthoekige spiegels omzoomd in zwart en bruin zijn zichtbaar op de vleugels. Er is ook een contrast tussen de grijze zijkanten en de zwarte stuit. Het verenkleed van het vrouwtje is bescheiden, bruin van kleur. Tijdens de vlucht en in rust is het in haar te zien, vergelijkbaar met het mannetje, witte spiegel (3, 4). Tijdens de periode van het verdwijnen van het paringskleed lijkt het mannetje op het vrouwtje, maar de bruine vlek naast de spiegel maakt het altijd mogelijk om hem uit elkaar te houden. Deze soort eet voornamelijk plantaardig voedsel: bladeren, scheuten en knoppen van water- en kustplanten, soms met graanstengels. Crackle vangt wat dierlijk voedsel uit het water. Game vogel.