Categorieën
De vogels

Gouden arend

Gouden arend

In de familie vormen de havikarenden - een symbool van kracht en koninklijke waardigheid - een aparte groep. De steenarend draagt ​​niet de titel van de koning der vogels, hoewel hij een vliegmeester is. Hij kan luchtstromen gebruiken en lange afstanden afleggen (Doen 13 km) zonder met mijn vleugels te klappen. Met een lichaamsgewicht van 3,5-4,5 kg glijdt hij met een snelheid van 150-190 km / u, en wanneer een haas aanvalt, lisa, groundhog, of een jonge zeem, kan snelheid bereiken 320 km / u. Zijn spanwijdte is meer dan twee meter. De steenarend wacht op zijn prooi door heel hoog te vliegen, en zijn perfecte gezichtsvermogen stelt hem in staat een veldmuis te spotten vanaf een hoogte van duizend meter. In het verleden nestelden steenarenden zich zelfs in lage bergen, maar verdreven door de mens, trokken ze naar minder toegankelijke hoogten.

Weinig steenarenden, die erin slaagden te overleven, ze broeden vandaag in de Alpen, in de Karpaten, in Scandinavië, in de hooglanden van Schotland, Het Iberisch schiereiland en de Balkan. Ze leven ook in grote delen van Azië, Afrika en Noord-Amerika. Na wintertrekkingen bouwen volwassenen meestal meerdere nesten, die ze gebruiken om te rusten of, om de prooi te breken. Eind maart en april legt het vrouwtje twee eieren in een nest op een rotsplank of op een boomtop.. Na 40-45 dagen komen de jongen een voor een uit. Ze verlaten het nest na ongeveer tachtig dagen. Ze bereiken geslachtsrijpheid tussen de leeftijd van vier en zes jaar. Alleen helaas 1/6 jonge adelaars bereiken deze leeftijd.

Gouden arend het is een van de grootste Europese roofvogels. Volwassen persoon (1) het heeft een donker kastanjebruin verenkleed met gouden reflecties op de nek en de achterkant van het hoofd. De jongen hebben dezelfde kleur, alleen de staart is wit, omzoomd met een zwarte streep, en op het onderste oppervlak van de vleugels een grote, witte vlek (2). De punt van de staart bij een volwassene is licht afgerond. De steenarend vliegt en zweeft horizontaal uitgespreid (3), sterke vleugels. De rolroeren zijn uit elkaar gespreid en naar boven gericht. De vingers zijn getipt met gebogen scherpe klauwen, waarmee ze de prooi vangen en doden (4); ze houden het nooit in zijn bek. De uitzondering is de bijeneter die de bek van de wesp direct vastpakt, hun larven en eieren.

Beschermde soorten.