Categorieën
Huisdieren

Pismasks – Ondatra zibethicus

Pismasks – Ondatra zibethicus

De muskusrat is inheems in Noord-Amerika. W. 1905 r. hij werd naar Bohemen gebracht en bij Praag vrijgelaten. Hij paste zich perfect aan de nieuwe omstandigheden aan en vermenigvuldigde zich zo sterk, dat het tegenwoordig overal in Oost-Europa en een groot deel van West-Europa voorkomt. In sommige landen wordt op muskusratten gejaagd om hun prachtige vacht, in andere is het een beschermde soort. De muskusrat is een amfibisch knaagdier. Het leeft in niet te diep water van vijvers en wetlands, waar hij een brug bouwt bedekt met een dak van waterplanten dat kan hebben 1 m hoog. Het komt het interieur binnen via ingangen onder water (2). Bovendien graven muskusratten lange, holen van meerdere meters in steile rivieroevers, ook met ingangen onder water (3). Muskusratten planten zich voort van mei tot oktober. Gedurende deze periode bevalt het vrouwtje 3 tot 4 keer. Er zijn 5-9 stuks in elk nest. De draagtijd duurt 28-30 dagen. Door 11 de jonge dagen zijn blind, moeder voedt ze met melk 3 weken. Kleine vrouwtjes uit de eerste nesten kunnen in hetzelfde jaar jongen krijgen, omdat ze kunnen worden bevrucht op de leeftijd van 3-6 maanden. Ze moeten echter sterk zijn en minimaal wegen 650 g.

Pismasks (1) het is een groot waterdier van 25-40 cm lang (geen staart). Zijn jurk is glanzend, bruinrood op de rug, beige op de buik. Hij heeft een moeilijke, 19-27 cm lange staart die hem als roer dient. Een volwassen persoon weegt vanaf 0,7 Doen 1,7 kg.

Op een modderig terrein laat het een karakteristiek spoor achter: afdrukken van de voorpoten met vier vingers en de achterpoten, langer - met vijf (4).

In Polen is alleen het jagen op vuurwapens toegestaan. In andere landen vangen jagers muskusratten. Ze houden alleen volwassenen, en de jongeren, met een onontwikkelde vacht, vrijlaten.

Wildsoorten.