Categorieën
De vogels

Platte neus

Platte neus

Bij eenden is de platte snavel perfect aangepast om op gras te knabbelen, graan verzamelen en voedsel zoeken in het water. Het is in feite een tastorgaan: de eend opent zijn bek en creëert een vacuüm binnenin met snelle bewegingen van de tong, waardoor ze een mengsel van water kan opzuigen, modder en voedseldeeltjes. Een gevoelige tong scheidt het plankton van het slib, die uit het water stroomt. De licht verschoven randen van de snavel zijn uitgerust met een reeks hoge, hoornvormige platen die het mogelijk maken om klein voedsel te scheiden. Het is een uitstekend filterapparaat waarmee de eend op elk moment van de dag voedsel kan vinden, ongeacht de mate van zichtbaarheid. De snavel van de schop is ongetwijfeld het best aangepast aan dit soort voedselopname. Zijn zwarte snavel is aan het uiteinde afgeplat in de vorm van een blad, twee keer zo breed als de basis. Deze karakteristieke vorm van de snavel zorgt voor een foutloze identificatie van de soort.

De platvis broedt in het grootste deel van Europa, Azië en Noord-Afrika. In maart verlaten de schoppen hun overwinteringsgebieden in het zuiden en westen van Europa, maar ook in Afrika en Azië. Van begin april tot juni, in het nest, goed verborgen bij het water, het vrouwtje plooit 10 geelgroene of grijsachtige eieren, bedekt met een isolerende laag grijs dons. Po 23 – 27 op dagen komen de kuikens uit. Ze zijn onafhankelijk, zoals kuikens van andere soorten eenden.

Platte neus het is iets kleiner dan de kruiswoordpuzzel. Het mannetje weegt 700 g, en het vrouwtje is alleen ongeveer 600 g. De platte neus is zelfs van een afstand te herkennen aan de spatelvormige snavel (5) of door de levendige kleuren van de parende vacht van het mannetje: groen, wit, rood en blauw (1). Tijdens de vlucht zijn de blauwgrijze vlakken aan de buitenkant van de vleugels en de groene spiegel met witte randen duidelijk zichtbaar (3). het vrouwtje verschilt op geen enkele manier van vrouwtjes van andere soorten, behalve de bladachtige snavel (2). Na het uitkomen zijn de kuikens niet bedekt met bruingele of olijfkleurige pluisjes (4). De slobeend eet voornamelijk dierlijk voedsel. Net als andere eenden, het foerageert nadat de avond valt. Game vogel.