Categorieën
De vogels

Pustułka

Pustułka

De Torenvalk is de meest voorkomende roofvogel overdag. Het komt voor in Europa, Azië en Afrika. Er zijn vijftien geografische rassen bekend. Sommige Europese populaties zijn sedentair, anderen trekken naar de Middellandse Zee. Het is een soort metgezel voor de mens, nestelen in de vlaktes en in de bergen, op bomen, op de rotsen, maar ook in steden op de kroonlijsten van monumenten, en zelfs op balkons, in de directe omgeving van de mens.

Het bouwen van het nest is voor hen geen probleem. In de natuur ontwikkelen ze verlaten kraaien- en ekstersnesten. In april of mei legt het vrouwtje 4 Doen 7 glimmend, bruin geaderde eieren. Ze broedt ze bijna volledig zelf uit 29 dagen. Ze voedt de jongen ook zelf, omdat de mannelijke inhoud is om het met een kleine prooi in een boom of een rots te brengen. Na 28-32 dagen zijn de jongen voldoende ontwikkeld, om dichtbij het nest te vliegen. Ze zijn echter nog niet onafhankelijk en eisen voedsel door de geluiden van "ki-ki-ki-ki" te maken., kreunend en scherp als de klanken van een fluit.

De torenvalk voedt zich uitsluitend met kleine knaagdieren, zoals veld- en bosmuizen, hamsters en suslik (Europese grondeekhoorn). Deze kleine gewervelde dieren poseren 86% haar eten, de rest zijn insecten, amfibieën, vogels (vooral hun jongen) en slakken. In het verleden was de valkenteelt zeer wijdverbreid in de wereld. Ze waren gewaardeerde helpers van jagers. Uit de middeleeuwen, en in Frankrijk vooral tijdens het bewind van Lodewijk XIII, de valkerij was zeer wijdverbreid. Zelfs vandaag, hoewel zelden, dit type jacht wordt in sommige delen van de wereld gecultiveerd.

Silhouet pustułki is zo onderscheidend, dat het gemakkelijk te herkennen is. De Torenvalk vliegt over open plekken. Heeft lang, scherpe vleugels en een lange staart (3, 4). Van tijd tot tijd vliegt de torenvalk op, slaat hard met zijn vleugels en zweeft roerloos (5). Het is de enige roofvogel van zijn omvang, in staat tot zo'n prestatie. Het is zo groot als een duif, zijn spanwijdte is 70-80 cm, het wacht op de prooi door op zijn plaats te "vliegen", val er dan als een bliksem op.

De achterkant van een volwassen mannetje is kaneelkleurig, kop en staart zijn grijs (1), de kleur van de staart is duidelijk zichtbaar tijdens de vlucht. Het vrouwtje en de jongen hebben rode ruggen, bruin gevlekt (2); tijdens de vlucht zijn strepen op de staart zichtbaar (4). Beschermde soorten.